Färre falsklarm i fjol
Hårdare tag mot fastighetsägare som får böta för falska automatlarm, har minskat antalet onödiga utryckningar.
Foto: Tommy Söderlund
-Det går åt rätt håll, säger brandmästare Larsolof Andersson på räddningstjänsten.
Av 162 automatiska brandlarm till SOS-alarm under fjolåret var 16 en verklig brand. Det är en betydlig minskning mot året före, då det var 200 automatlarm, men de så kallade icke-bränderna tar resurser från räddningstjänsten.
Oftast os från matlagning
Förutom en riktig brand kan automatlarmet gå i gång av stekos från matlagning eller av damm från byggen och hantverk. Utryckningen efter ett falsklarm kostar fastighetsägaren 4500 kronor. Tidigare har räddningstjänsten valt att inte kräva ersättning för de oskarpa utryckningarna. Nu har man alltså börjat tröttna på slarvet.
-Vi tar varje larm på fullaste allvar och många av utryckningarna är nödvändiga. Vi måste åka ut och undersöka orsaken till varje larm och sådant tar både tid och resurser, säger Larsolof Andersson.
Åkermanska har bättrat sig
Servicehus och äldreboenden har ofta automatlarm. Åkermanska i Visby är en av de fastigheter med flest utryckningar efter automatlarm per år. Det är inte sällan som os från matlagning och bakning utlöser larmet till räddningstjänsten.
Enligt Susanne Andersson, verksamhetschef på Åkermanska, har de haft 17 automatlarm under 2007. Det är lika många som året före. Men hon har märkt en stor skillnad mellan fjolårets två halvor.
-Under våren hade vi mer än dubbelt så många utryckningar till oss som under hösten. Jag tror inte att det är någon tillfällighet, vi har blivit snabbare på att upptäcka falsklarm, säger hon.
Åkermanska har utbildat och gett ett större ansvar till personalen och brandmästare Larsolof Andersson håller med om att äldreboendet har blivit betydligt bättre organiserat.
Men det tekniska, med nya branddetektorer bland annat, behöver förbättras och är tekniska förvaltingens ansvar.
-Med tanke på att det finns fler äldreboenden med samma sits som Åkermanskas så lär åtgärderna dröja, tror Larsolof Andersson.
Även privata fastighetsägare har haft problem med falska automatlarm.
Studentboendet på Volontärgatan i Visby orsakade 35 brandlarm till SOS-alarm under 2006. Fastighetsägaren Gotlandsresor hänvisar till att detta var ett inkörningsår för de nybyggda bostäderna och att man tack vare ett nytt system med byte av branddetektorer endast haft fem falska larm under fjolåret.
-Volontärgatans utryckningar är exempel på falsklarm som vi börjat att ta hårdare på. Jag tror att pengarna spelar en stor roll i att fler automatalarmanläggningar har skärpt sig, vi fakturerar alltid efter tredje falska utryckningen. Och hantverkare är så pass utbildade och upplysta om detta nu så de får böta med en gång, säger Larsolof Andersson.
Åkermanska slipper betala
Äldreboendet Åkermanska slipper betala räkningen, här hoppas man istället att tekniska förvaltningen tar sitt ansvar vad det gäller översyn, efter de påtryckningar som gjorts från räddningstjänsten.
-Kanske skulle vi börja fakturera kommunen också, så att det händer något, det handlar ju ändå om samma pengar, säger Larsolof Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!