Jämfört med övriga regioner minskade förskrivningen mest på Gotland under de senaste tolv månaderna. Försäljningen minskade med 14 procent, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Men det har skett en minskning i hela landet, särskilt under våren, som tros ha en koppling till coronapandemin.
– En orsak kan vara de riktlinjer som har införts med anledning av covid-19. Folk sköter handhygien mer noggrant och håller avstånd. Sedan kanske färre söker vård för infektioner och väljer att klara av sjukdomen hemmavid i stället, säger Sven Montelius, vikarierande smittskyddsläkare på Region Gotland.
Under flera år har Gotland legat högt i antibiotikaanvändning. Gotland ligger fortfarande över rikssnittet och är regionen med den näst högsta förskrivningen av antibiotika i landet.
– För hela landet ligger siffran nu på 264 recept per 1 000 invånare, så det är en liten bit kvar till det nationella målet på 250 recept per 1 000 invånare och år, men det är glädjande att vi har kommit så här långt, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.
På Gotland skrevs det senaste året ut 279 recept per 1 000 invånare. För bara två år sedan var siffran 349 recept per 1 000 invånare. Antibiotika mot luftvägsinfektioner har minskat mest och minskningen syns i alla åldrar, enligt Folkhälsomyndigheten. Det går också snabbare än väntat, berättar Sven Montelius.
– Vi har jobbat länge med att minska användandet av antibiotika på Gotland. Även om det har minskat på senare tid går det nu mycket snabbare än vad vi vågat tro.
Även om mycket fokus av förklarliga skäl har lagts på coronapandemin har arbetet med att minska antibiotikaförskrivningen fortsatt. Smittskyddsläkare Maria Amér och Strama, samverkan mot antibiotikaresistens, har varit runt på verksamheter inom vården och presenterat statistik och strategier, ett arbete som kommer att fortsätta.
– Från och med början av året har vi även fått en Strama-läkare på 10 procent inom slutenvården, och en inom primärvården. Det finns kontaktpersoner på varje vårdcentral vilket också är en förbättring. Vi har en struktur som gör att vi kan jobba effektivare med information.
Varför är antibiotikaförbrukningen så hög på Gotland?
– Det har vi funderat på i många år, men det har vi fortfarande inget bra svar på, säger Sven Montelius.