Färre jobb än väntat till ön
Antalet tjänster inom Riksantikvarieämbetet, som skulle flyttas hit, har minskat från 260 till 140 jobb.En mindre del av Centrala studiestödsnämnden ska flytta hit, vilket är nyheter.Det har varit en hätsk debatt med många olika rykten, men i dag presenterar regeringen hur det blir.
Den 25 januari överlämnade Lokaliseringsutredningen en delrapport. Den behandlade sammanlagt 2 700 tjänster inom ett 20-tal myndigheter och ett statligt bolag. "En glädjens dag för Gotland", sa kommunalrådet Jan Lundgren (s) om utlokaliseringsförslaget.
Det slutgiltiga förslaget?
Riksantikvarieämbetet (RAÄ), myndigheten som arbetar med kulturmiljövård och kulturarv ska delvis etableras på Gotland. Antalet anställda inom RAÄ uppgår till 420 personer och 140 tjänster inom avdelningen för register, information och stödfunktioner, kommer till Gotland. Bibliotek och arkiv blir kvar på fastlandet.
Kommunalråd Jan Lundgren är i överlag nöjd med utredningen, men ifrågasätter att inte hela RAÄ ska flytta till Gotland.
- Jag kan inte förstå anledningen till den här delningen. Om man tar ett sådant här steg ska man väl inte göra halvmesyr av det, säger han.
Försäkringskassans handläggning av utlandsärenden (minst 100 åa) kan sköta verksamheten från Gotland.
Delar av Arbetslivsinstitutet, med inriktning mot design och östersjöfrågor (15 åa) och två avdelningar inom Kronofogdemyndigheten (55 åa, bland annat jurister), ska flytta till Gotland.
Verksamheten vid AB Svenska spel, bör ny- och omlokaliseras på ön samt att verksamheter som nu finns i Sundbyberg, ska flytta till Visby (200 åa).
Den statliga myndigheten Internationella programkontoret, bildar en ny avdelning för östersjöfrågor, med ett 50-tal jobb. Det berättar Jan Lundgren, som är glad över att Gotland får en stor roll inom arbetet med östersjökontakterna.
I ett så kallat Gotlandspaket har regeringen tidigare beslutat att Östersjöcentrum ska etableras på Gotland. Med 15 anställda ska detta centrum främja samarbetet med Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ukraina, Vitryssland och nordvästra Ryssland.
Sida förvaltar största delen av det svenska biståndet och ska på uppdrag av regeringen flytta delar av sin verksamhet till Gotland, vilket innebär cirka 50 årsanställningar på ön.
Riksutställningar
I utredningen finns det inte något direkt förslag om hur det blir med Riksutställningar, men regeringen har föreslagit att Gotland kan bli aktuellt även där. Starka protester med vass kritik från olika kulturarbetare i Sverige, har lämnats till utbildnings- och kulturdepartementet. Kritiken handlar främst om att det är motsägande att flytta en turnerande utställningsverksamhet till en ö.
Riksutställningar startade år 1965 och blev för sju år sedan en statlig myndighet till Kulturdepartementet. Med cirka 30 utställningar varje år, i varierande storlekar upp till 1 000 kvadratmeter, turnerar Riksutställningar över hela landet.
60-tal anställda inom Riksutställningar berörs av en flytt till Gotland.
Nytillkommet
Från CSN:s huvudkontor i Stockholm ska 25 tjänster flyttas till Gotland, ytterligare anställningar är inblandade, men på vilket sätt är oklart.
Avdelningen för Skatteverkets registrering av bouppteckningar, med minst 50 antal årsarbeten, kan enligt rapporten utlokaliseras till Gotland alternativt Karlstad.
Även Vattenfall är uppe för diskussion. Företaget har 151 anställda på Gotland, men planerar satstingar inom vindkraft. Utredningen anser att regeringen tillsammans med företaget ska fundera på den framtida regionala organisationen.
Det kan bidra med 50 årsanställningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!