Färre kvinnor än män i samtliga branscher
En markant skillnad finns mellan kvinnligt och manligt företagande.Det är färre kvinnor än män i samtliga branscher. 22 procent av landets företag drivs av kvinnor.Men det händer saker. I nyföretagandet är kvinnornas andel upp i 30 procent.Grundsynen på företagandets villkor är dock till stora delar överensstämmande mellan män och kvinnor.
Det resultatet redovisade Anna Bünger, Nutek, projektledare och författare till rapporten "Kvinnors företagande - format av samhället", vid ett seminarium på Högskolan på onsdagen. Arrangör var Regionalt resurscentrum Gotland.
Anna Bünger har ett digert material att stöda sina siffror på. Hon skickade ut en omfattande enkät till 20 000 företag i landet varav 14 000 svarade.
<span class=MR>Förutfattade meningar</span>
Hon konstaterade att det faktiskt inte finns så mycket statistik om kvinnligt företagande tillgänglig, någon liknande undersökning har inte utförts sedan 1989.
Det finns mycket förutfattade meningar på området så det är bra med lite hard facts.
Och de fakta hon fått fram ger vid handen att mäns och kvinnors syn på företagande och dess villkor till stora delar överensstämmer.
Några myter punkteras medan andra stadfästs.
Anna Bünger:
Jag trodde det fanns fler skillnader innan jag började med rapporten, jag är förvånad att det inte var mer.
Den enda verkligt markanta skillnaden var således att betydligt färre kvinnor driver företag, 22 procent. Och det är färre kvinnliga företagare inom samtliga branscher.
Men det händer saker, nyföretagandet är 30 procent kvinnor.
<span class=MR>Tradition</span>
De tre vanligaste branscherna där kvinnor driver företag i dag är: Företagstjänster. Detaljhandel. Serviceverksamhet.
Kvinnor driver i större utsträckning verksamhet inom branscher där de funnits av tradition. Företagandet är inte skilt från resten av samhället.
Kvinnor driver också små företag, 72 procent är soloföretag. Men även siffran för männen här är hög, 61 procent.
Av de som driver företag är det vanligare med kvinnor i de yngre åldersgrupperna och kvinnorna har också i genomsnitt högre utbildning, 40 procent har eftergymnasial utbildning mot 34 procent för männen.
<span class=MR>Tillväxten</span>
Vad gäller tillväxtfrågorna så är det något fler kvinnor än män som vill låta sitt företag växa om det finns möjlighet, 65 mot 63 procent.
Försiktighetsgrejen, att kvinnor inte vill låta sitt företag växa och att det skulle vara något man gör vid sidan av familjen stämmer inte.
Detta är himla intressant och visar också att tillväxtmöjligheter finns inte bara inom hypade och coola branscher utan i alla.
Det största hindret för tillväxt anger såväl kvinnliga som manliga företagare vara brist på egen tid. Därefter följer de marknadsorienterade hindren tillsammans med myndighetsregler. Sist följer de resursorienterade hindren.
Men kvinnor upplever färre hinder.
Tillgången till lån ingick också i undersökningen.
Man har diskuterat mycket om det är svårare för kvinnor att få lån. Det var 25 procent av kvinnorna som ansåg att tillgången på lån är otillfredsställande mot 19 procent av männen. Men drygt 70 procent av kvinnorna har inte sökt några lån alls.
<span class=MR>Hälten tror på ökning</span>
Hälften av kvinnorna i undersökningen tror att de kommer att öka i omsättning och lönsamhet de närmaste tre åren.
Nästan 40 procent tror att de kommer att öka sin marknadsandel och 20 procent att de kommer att öka antalet anställda. Männens andel ligger några procent lägre.
Under 1999-2001 hade 59 procent av de kvinnliga företagarna ökat sin omsättning och 53 procent av männen. 18 procent av kvinnorna har haft en sysselsättningsökning mot 21 procent av männen.
Det visar att det handlar om realistiska tankar.
Vad gäller könsfördelningen inom det egna företaget har kvinnorna en jämnare könsfördelning. 73 procent av männen har mansdominans i sitt företag medan 55 procent av kvinnorna har en kvinnodominans.
En vanligt föreställning som besannades är att män är bättre på nätverksbyggande inom företagsamheten.
Män samverkar mer, i alla branscher.
Rapportförfattare. Anna Bünger presenterade sin rapport om kvinnors företagande.Foto: Rolf Jönsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!