Färre lokala program när radion ska spara

Radio Gotland måste spara. Redan vid årsskiftet försvinner program som "Luna", "Chakanaka" och "Till punkt".
Och det här är bara början. På sikt kan omdaningen av P4 innebära mycket mindre lokal tid i etern.

Gotland2003-10-31 04:00
Ett sparbeting på 2,5 procent innebär att Radio Gotland måste minska sina kostnader med 440000 kronor. Och de slantarna får inte sparas på extern medverkan. Radiochefen Helena Bremberg löser i stället sparbetinget genom att inte tillsätta vikarier för den personal som ska vara tjänstledig i vår.
Resultatet blir i praktiken att Radio Gotlands fasta personal i större utsträckning än tidigare styrs över till nyhetsarbetet, medan den externa personalen får sköta de andra programmen.
<span class=MR>Program tas bort</span>
Helena Bremberg har haft ambitionen att inte göra alltför stora förändringar i tablån, men visst kommer lyssnarna efter årsskiftet att kunna märka att det har hänt saker på Radio Gotland:
"Till punkt" försvinner, liksom det internationella programmet "Chakanaka". Ut ur tablån åker också programmet "Luna" om miljö, teknik och vetenskap.
Vad och vem lyssnarna kommer att få höra i stället är ännu inte klart, men Helena Bremberg räknar med att det kommer att bli musikbaserade program:
­ Det ska inte bli "musik-tapeter", utan program där vi lyfter fram musik för äldre, gotländsk musik och nyutkommen musik.
<span class=MR>Riks för barnen</span>
Samtidigt som besparingarna tvingar fram dessa förändringar i radiotablån så försvinner ett annat program av en annan anledning: "Upp till 15" åker ut när det införs riksproducerade barnprogram som sänds varje dag.
<span class=MR>Vad vill Örn?</span>
Den här omdaningen lär snart följas av fler och mer omfattande förändringar. Alla väntar i dag på att Sveriges radios nye vd Peter Örn ska tillträda vid årsskiftet och lägga upp riktlinjerna för hur man på sikt ska lösa de ekonomiska problemen. Det talas om mer riks-material i lokala kanaler och om att en station som Radio Gotland ska inordnas i en större region.
Helena Bremberg bävar för den utvecklingen:
­ Radio Gotland kommer alltid att finnas kvar och serva gotlänningarna med nyheter, aktualiteter och kultur, det är jag övertygad om. Men när resurserna begränsas kommer vi att tvingas hårdprioritera, säger hon och fortsätter:
­ Radio Gotland är en av de stationer som skulle förlora allra mest på fler riks-program och regionalisering. Det finns en så stark identitet här på Gotland. Vi har höga lyssnarsiffror på lokal tid. Och jag tror inte att någon annan som sitter längre bort vet bättre än vi vad gotländska lyssnare vill ha. Riksprogrammen kan vara riktigt bra, men de är inte lika angelägna för våra lyssnare, avslutar Helena Bremberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om