År 2022 tog Region Gotland emot 73 nyanlända med uppehållstillstånd. Förra året krympte mottagandet kraftigt till 17 nyanlända.
Regionen hade förberett sig för att hjälpa 37 nyanlända med bosättning, vilket var siffran man fått från Migrationsverket i början av året.
– Det är sorgligt, vi var beredda att ta emot ytterligare 20 som skulle få hjälp till drägligt liv i ett lugnt land. Det är inte så att behovet av att fly från länder i krig minskat, precis tvärtom, säger Eva Flemming, enhetschef på regionen med ansvar för nyanländas etablering.
En förklaring till det minskade flyktingmottagandet är en betydligt stramare flyktingpolitik. Inför 2023 minskade regeringen flyktingkvoten från 5 000 till 900.
Färre flyktingar innebär mindre pengar in till Region Gotlands avdelning för arbetsliv och etablering, vilket tvingat dem att tänka om. Bland annat har Lotsen lagts ner, vilket var en åtta veckor lång introduktionsverksamhet för nyanlända skolbarn.
– Fördelarna var att alla utrikesfödda elever fick genomtänkt och planerad intro och var förberedda när de kom till sina respektive skolor. Nu måste varje skola försöka göra sitt bästa samtidigt som de ska bedriva ”business as usual”, säger Eva Flemming.
Detta har också lett till att antalet anställda blivit färre. Enligt Eva Flemming har ingen än så länge sagts upp. I stället har tjänstlediga inte ersatts.
Mohammad Alabbasi är en av de tjänstlediga. Han utbildar sig inom solenergi och funderar över att byta bransch helt.
– Jag var med 2014 när vi startade den här verksamheten. I början var vi tre personer och tog emot jättemånga från kriget i Syrien. Det fanns mycket glädje i att hjälpa folk som kom från trauma och problem. I dag är det fortfarande många i världen som behöver hjälp, jag är besviken över att vi inte kan hjälpa, säger han.
Han är orolig för att kompetensen som byggts upp sedan flyktingvågen 2015 kommer att eroderas.
– Vi har blivit mycket bättre på att ta emot och etablera, men om två-tre år vet jag inte hur det kommer vara. Det ser mörkt ut.
Mohammad Alabassi påpekar också att Gotland behöver arbetskraft.
– Det är en utmaning att en del flyttar till fastlandet och många som går i pension behöver ersättas.