Vårdcentralerna har under 2019 fått sammanlagt 60 klagomål, att jämföra med 84 året innan. De flesta vårdcentraler har alltså fått färre klagomål, med undantag för Hemse och vårdcentralen Visborg, som fått några fler än föregående år.
– Att det har minskat kan jag tänka mig beror på att vi har en bättre kontinuitet och generellt en högre utbildningsnivå på vårdcentralerna. Vi har fler specialister i allmänmedicin och fler under utbildning. Sedan har man medvetet arbetat med tillgängligheten, och patienten upplever att det de ringer om blir åtgärdat, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Gotland.
Störst är skillnaden på privata Unicare, som under 2018 hade stora problem med telefontillgängligheten och personalbrist. Då fick de totalt 28 klagomål och i år har endast sex klagomål lämnats in till patientnämnden gällande Unicare.
– Jag tror att det har minskat för att vi nu har fler läkare, en högre tillgänglighet, mer struktur och ordning och reda i verksamheten. De klagomål som har kommit in i år har alla bäring i hur det såg ut 2018. Sen är det positivt att patienterna visar vad de tycker, då har vi möjlighet att förbättra oss ännu mer, säger Viktoria Storm, verksamhetschef för Unicare Gotland.
De vårdcentraler som i år fått flest antal klagomål är vårdcentralen Visby norr och Wisby söder. Visby norr har fått totalt 13 klagomål, de gäller bland annat bemötande, läkemedel och brister i den administrativa hanteringen. Wisby söder har fått 16, och de gäller ungefär samma områden.
En av vårdens absolut största utmaningar framöver är enligt Mats-Ola Rödén att andelen äldre på Gotland kommer att öka, vilka tenderar att vara den mest vårdkrävande gruppen.
– I dag är 25 procent av Gotlands befolkning över 65 år och de som ska försörja oss är för få. Vi blir också allt äldre eftersom teknikutvecklingen hela tiden går framåt, säger han.
Att vården ska hänga med i teknikutvecklingen är en annan utmaning framåt, anser han.
– Vem hade för fem år sedan trott att man skulle kunna få läkarbesök direkt i telefonen dygnet runt? Det är häftigt och öppnar för nya lösningar, men ger också utmaningar.
Är primärvården på Gotland underfinansierad?
– Ja, det anser jag att den är. Primärvården måste få en större del av sjukvårdens totala budget, säger Mats-Ola Rödén.