Fastighetsägare kan förbjudas använda oljecisterner

Ett 60-tal fastighetsägare på Gotland kommer att få brev från miljö-och hälsoskyddskontoret om eventuellt förbud mot att använda sina oljecisterner.

Gotland2005-09-10 06:00
Det rör sig om cisterner som inte godkänts vid den besiktning som under några år nu genomförts på ön.
- Jag skickade ut ett 60-tal brev på försommaren om att oljecisterner inte uppfyller kraven, säger Folke Petersén på miljö- och hälsan. Men reaktionerna har varit förvånansvärt få.
Hittills har Folke Petersén skickat ut 14 brev till fastighetsägare där han föreslår att användning av cisternerna skall förbjudas.
- Fastighetsägarna har tre veckor på sig att svara på brevet. Sen kommer det att beslutas om förbud och det innebär att cisternerna inte får användas efter den 1 januari 2006.
I de här fallen handlar det om utomhuscisterner. Dessa skulle varit besiktigade senast den 1 juli 2004.

8 000 cisterner på ön
Totalt räknar man med att det finns 8 000 cisterner på ön som skall besiktigas. Men inomhuscisternerna skall vara besiktigades senast den 1 juli nästa år.
- Det har kommit in en del rapporter om inomhuscisterner som inte uppfyller kraven, säger Folke Petersén. Jag har skickat ut brev till några av dessa också. Men de har tid på sig att åtgärda problemen fram till juli nästa år.
Problemet med att fastighetsägarna inte hör av sig till miljö- och hälsan är att myndigheten inte vet hur det ligger till.
- Vi måste ju veta om cisternen tagits ur bruk, åtgärdats eller bytts ut, säger Folke Petersén.

Riskerar vite
Om det skulle gå så långt som till förbud att använda cisternerna så kan det bli fråga om vitesförelägganden om man fortsätter använda sin cistern efter den 1 januari 2006.
Ja, det är nästa steg, säger Folke Petersén.
De vanligaste skadorna på cisterner är rostskador som kan leda till hål där oljan rinner ut. Men det kan också vara problem med ledningskopplingar.
- Cisternen kan vara helt okej men kopplingarna felaktiga, säger Folke Petersén. Då riskerar oljan också att rinna ut. Ett annat vanligt fel, men av mindre omfattning, är att cisternerna saknar överfyllnadsskydd.
Hittills har det bara funnits ett företag på Gotland som varit ackrediterat att genomföra besiktningar av cisterner. Det är Translast i Visby. Företaget har haft svårt att hinna med.
- Jag pratade med företaget igår, säger Folke Petersén. Och nu har man en lista över kommande besiktningar som man anser vara hanterbar.
På senare tid har det tillkommit ännu ett företag som har tillstånd att inspektera cisterner. Det är Kvarnbacken LT AB i Hemse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om