Fästingarna blir allt fler

Sommaren är den tid då fästningar är aktiva och sprider sjukdomar, och de blir allt fler. - De sprider sig i det varmare klimatet vi har i dag, säger smittskyddsläkare Sven Blomqvist.

Foto:

Gotland2010-05-26 04:00
De senare decennierna har fästningarna blivit allt fler i landet, och med det sprids även de fästingburna sjukdomarna TBE och borrelia.
- Fästningarna har spridit sig med det varmare klimatet. Nu finns de även i Norrland och inlandet där de inte funnits tidigare. På Gotland har de funnits länge, vi har mycket får och djur som föder fästningarna, säger smittskyddsläkare Sven Blomqvist.
I ett uttalande till Svenska Dagbladet säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, att fästingarna ökat i alla landskap, möjligtvis Härjedalen undantaget.
TBE som orsakas av ett virus, och som därför inte kan behandlas med penicillin, är den allvarligaste sjukdomen.
De senare åren har viruset kartlagts i nya områden i landet. TBE finns bland annat i Stockholms skärgård, Mälarområdet och kustområden kring Nynäshamn. I Gotlands närhet har Sandön och Karlsöarna tidigare pekats ut som riskområden. Men för ett par år sedan rapporterades även ett TBE-fall på Gotland.
- Det är sannolikt att den här personen fick fästingen på Gotland, säger Sven Blomqvist.

Mörkertal
Samtidigt kan det finnas mörkertal vad det gäller TBE-virusets utbredning. Det är de allvarliga fallen som söker vård och som sedan rapporteras vidare. Det är även fullt möjligt att få en lindringare form av viruset, enligt Sven Blomqvist.
- Man kan bli lindrigt sjuk eller inte sjuk alls.
Det finns möjlighet att vaccinera sig mot TBE i förebyggande syfte. Efter 3-5 år behöver vaccinationen göras om. Förra året rapporterades inga fall av TBE på Gotland och vaccinering rekommenderas inte på Gotland, eftersom viruset har liten eller ingen spridning här.
Borrelia behandlas med penicillin och i dag finns ingen statistik på hur många som har drabbats på Gotland.
-  Jag har inte hört talas om någon ökning, men borrelia finns överallt där det finns fästingar. Man säger att en av 200-400 bär på borrelia, så det är relativt vanligt.
- Här på ön har vi fått in mycket rådjur som underhåller en stor fästingstam, så det kan hända att det handlar om en ökning, säger Sven Blomqvist.
Än finns inget vaccin mot borrelia, men forskning pågår, enligt Smittskyddsinstitutet.

TBE:
TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får bestående besvär.
Utbredningen i Sverige är framför allt längs ostkusten. Till de särskilda riskområdena hör Upplands och Södermanlands skärgårdar och de östra delarna av Mälaren. Smittan är förhållandevis ovanlig, även i riskområdena.

Borrelia:
Borrelia finns troligen på de flesta platser där dessa förekommer fästingar. I landet har flest fall rapporterats i södra och mellersta Sverige och längs Östersjö- och Bottenhavskusten.
Inom 3-32 dygn får ungefär hälften av personerna som smittats av borrelia en ring eller rodnad runt fästingbettet. Andra får inte symtom i det tidiga stadiet. Senare kan sjukdomen utvecklas med symtom från centrala nervsystemet. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Skydda dig mot fästingar:
Fästingar brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt.
Använd stövlar och långbyxor med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften samt en långärmad skjorta, nedstoppad innanför byxlinningen. På ljusa kläder syns fästingarna bättre.

Om du blir biten:
Ta bort fästingen så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.
Fatta tag om fästingen så nära huden du kan och dra rakt ut. Tvätta såret med desinfektionsmedel och tvätta händerna med tvål och vatten.
Kontrollera huden där du blev biten. Om en påtaglig rodnad uppträder inom några veckor eller om du får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk på annat sätt, bör du söka läkare.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!