Fästingsäsongen har börjat

En tråkig svensk sommar är idealet för fästingarna. Men redan nu lurar de små blodsugarna på backen.

Foto:

Gotland2008-04-09 11:09

Redan har ett fall av borrelia upptäckts i Sörmland på grund av ett fästingbett. Dessa otäckingar vaknar så fort temperaturen håller sig på någon plusgrad, och den milda vintern har varit rena kalaset för fästingarna.

- Ja det ser lovande ut, från en fästings synpunkt, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare på Huddinge sjukhus.

I och med den milda vintern så har smådjur som skogsmöss, sorkar och harar klarat sig ganska bra, och i och med det även fästingarna som mestadels livnär sig på smågnagare, även om vi kanske tror att de sitter och lurar på oss människor i varje buske. Den kritiska temperaturen för fästingen ligger på cirka fyra grader. Är det kallare så fryser dom ihjäl.

Men en mild vinter innebär inte nödvändigtvis att hela sommaren blir förstörd för alla fästinghatare. Det är helt beroende på hur vädret blir i sommar.


- En fästing mår som bäst en regnig sommar. För mycket sol och torka tar kål på dem, säger Rolf Gustafson.

93 procents luftfuktighet tycker de små liven är grymt, och därför trivs de som bäst längs med kusten och där det finns vatten i närheten. På Gotland finns det gott om fästingar, men inte så många som bär på TBE. Bara ett fåtal fall förra året anmäldes, och det var på Karlsöarna och Gotska sandön. Borrelia däremot är ganska vanligt. Rolf Gustafson säger att runt 10 000 personer får Borrelia från fästingbett i Sverige varje år. Medans 182 insjuknade i TBE förra året.

- Vi ser ju en markant ökning på de senaste tio åren, och nog är det så att det hör ihop med det mildare klimatet, säger Rolf Gustafson.

Men vi gotlänningar kan nog ta det ganska lugnt. Enligt Rolf är risken liten att drabbas av TBE på det gotländska fastlandet, och någon vaccinering tycker han inte behövs. Däremot om man planerar att besöka sandön eller Karlsöarna i sommar så kanske en vaccination är på sin plats. För att vara på den säkra sidan.

TBE är en fästingöverförd hjärninflammation och är ganska allvarligt. Fästingarna får viruset från gnagare och smådjur, som sedan förs över till nästa djur eller människa den biter.

Hos var tredje människa som smittas sprids viruset till hjärnan. Man blir då efter ungefär en vecka sjuk med hög feber, huvudvärk, nackstyvhet, illamående och påverkat allmäntillstånd. Något botemedel finns inte, men det finns läkemedel som lindrar symptomen. Mindre än 0,5% dör av viruset, men cirka 40% får bestående men.

Borrelia är vanligare och går inte att vaccinera sig emot, men den går att behandla. Ju tidigare du upptäcker fästingen och tar bort den, desto mindre risk att bli sjuk. Borrelia brukar kännetecknas av en rodnad runt bettet.

Fakta: www.fasting.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om