Fastländska nedskärningar kan ge Gotland fler läkare
Nu finns ett ökat intresse bland läkare att komma och arbeta på Gotland. När flera landsting, däribland Stockholms och Östergötlands, gör nedskärningar som innebär färre läkarjobb, då ökar chansen för glesbygdskommuner som Gotland att locka till sig läkare. Ja, jag tror att det som sker kan gynna oss lite grann. Det säger Barbro Hejdström-Nilsson, som för närvarande är på läkarstämman i Göteborg för att försöka locka nya läkare till Gotland.
Tillsammans med några läkare och Lars Sköldstam, studierektor för AT- och ST-läkarna är personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson på läkarstämman som pågår i tre dagar. Där har hon bland annat träffat kollegor som arbetar med personalfrågor på Huddinge sjukhus.
<span class=MR>Läkare från Stockholm</span>
Man ska ju slå samman och koncentrera olika specialiteter på Huddinge sjukhus och Karolinska. Finns samma typ av specialitet på båda sjukhusen så lägger man kanske ner en klinik och då blir ett antal läkare utan jobb. Det kan kanske ge oss nya läkare på Visby lasarett, säger Barbro Hejdström-Nilsson.
Andra nedskärningar inom Stockholms läns landsting gäller sjukhusen i Norrtälje och Södertälje, som nästa år måste skära ner 25 respektive 50 miljoner kronor. Vid sjukhuset i Halmstad ska 50 miljoner minskas och 100 tjänster bort.
Inom Östergötlands landsting vill man lägga ner Motala lasarett. En av läkarna där, allmänkirurgen Bärbel Jung, har sagt upp sig och ska börja på Visby lasarett efter nyår.
Nu försöker man få tag i läkare till lasarettet, psykiatrin och distriktsvården på Gotland. Utsikterna är bättre än på flera år att rekrytera nya läkare på grund av att andra landsting måste skära hårt för att minska de stora underskotten.
Men samma situation har ju även Gotlands kommun. Hittills har politikerna dock inte sagt att man ska minska antalet läkare och sjuksköterskor. Vakanserna ska fyllas.
<span class=MR>Vakanser drar ner kostnader</span>
Det är riktigt att vi drar ner kostnaderna så länge som tjänsterna är vakanta och vi har ju krav om att minska kostnaderna på oss. Än så länge sägs inget om att dra ner på tjänster och att inte besätta vakanta tjänster. Men det kan ju komma andra direktiv från politikerna, säger Barbro Hejdström-Nilsson.
På Visby lasarett finns läkarvakanserna främst på medicin-, kirurg-, öron- och ögonklinikerna medan det börjar ordna upp sig på anestesi (narkos).
Man har också försökt förbättra läget genom att öka intaget av antalet AT- och ST-läkare från fyra till sex åt gången. De jobbar sedan i 21 månader, innan de söker fasta tjänster.
Men sedan påbörjar de sin randutbildning för att bli specialistläkare. Det sker på andra ställen i landet och då är risken stor för att de inte återvänder till Gotland.
<span class=MR>Psykiatri och distriktsvård</span>
Psykiatrin och distriktsvården har de största bristerna. Vi har faktiskt fått kontakt med en läkare här på läkarstämman, som är intresserad av att komma och jobba inom psykiatrin på Gotland. Psykiatrin är ju den svåra biten. Det är brist på psykiatriker i hela landet, säger Barbro Hejdström-Nilsson.
Inom distriktsvården är det som bekant också stora problem. Enligt primärvårdssamordnare Andrea Widén är för närvarande sju av 31 tjänster vakanta. Det gjordes ju en satsning för att locka hit läkare från Tyskland. Fyra kom varav två till anestesi, en till ögonkliniken och en blev distriktsläkare i Klinte. Sedan har det inte hänt så mycket.
Men nu kanske det ljusnar. Förutom att nedskärningar inom andra landsting kan locka läkare hit så kommer ett antal läkare att utexamineras de närmaste åren. Men sedan mörknar det igen när det om 4-5 år blir stora pensionsavgångar.
<span class=MR>Sköterskebristen</span>
På sjuksköterskesidan finns också en hel del vakanser. Cirka 15 stycken tror Barbro Hejdström-Nilsson att det är just nu. Sjuksköterskeutbildningen i Visby i Karolinskas regi har pågått i tre år. Efter nyår hoppas sjukvården få ett tillskott på 25-30 sjuksköterskor. Så ska det fortsätta de närmaste åren och detta ska också täcka kommande pensionsavgångar.
Men än så länge är det problem. Det räcker inte att få tjänster besatta. Det är svårt att få sjuksköterskor att ta nattpassen. Det är också problem med att få vidareutbildade sköterskor.
Detta är en skör tråd på operation där vi har för få vidareutbildade sjuksköterskor, säger Barbro Hejdström-Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!