Polisen har sedan 2014 kunnat använda en mobil fartkamera för att kunna kontrollera förbipasserande trafikanter på Gotland. Det är ett verktyg som gör att polisen kan få ner medelhastigheten på flera sträckor.
Kameran sätts upp på olika sträckor runt om i Gotland. Vi har fått ta del av statistik från 2019 och den visar att polisen kontrollerat 30 657 bilar, 420 har kört över inställd hastighet och 262 har fastnat på bild.
– Jag skulle säga att det är 30-sträckor som bilisterna har svårast att hålla hastigheten på. Där är det väldigt tydligt att många inte har koll på hur fort de kör, säger Torbjörn Wadenborg, tf gruppchef och yttre befäl.
– Den statistik som man kan ta del av från Trafikverket säger att över hälften av alla förare kör för fort, det stämmer ganska bra med vår bild på Gotland.
Han säger att det är oroväckande många som kör för fort förbi skolorna. Där vill polisen se en förändring.
– Det är tråkigt att man kör så pass fort förbi skolorna. Folk borde rannsaka sig själva, det är ändå barnen som man vill skydda och tänker på när man sätter hastighetsgränsen till 30 kilometer i timmen. De ska kunna gå tryggt över övergångsställen, så att man som förare hinner stanna.
Polisen delar på den mobila fartkameran med polisen i Stockholm. Fartkameran är alltså inte fast stationerad på Gotland.
– Vi har försökt dela upp den jämnt under året. De har två stycken vagnar och så lånar vi en av dem här vid oss.
Han vill inte berätta på vilket avstånd som kamerorna mäter hastigheten.
– Jag vill inte berätta om tekniska detaljer om hur fartkameran fungerar. Men om man håller hastigheten behöver man inte vara orolig för varken de fasta eller mobila fartkamerorna, säger Torbjörn Wadenborg.
Han säger att han gått igenom statistiken från fartkameran gällande de fordon som fastnat i mobilens fartkamera. Då är det under sommarperioden ingen skillnad jämfört med om bilen är registrerad på Gotland eller om bilen är registrerad på fastlandet.
– Jag vet att det är många som sagt att det bara är de från fastlandet som kör för fort. Jag har gått in och kollat statistiken och det brukar vara hälften gotlänningar och hälften fastlänningar under sommaren. Så myten om att fastlänningar kör fortare än gotlänningar kan jag döda utifrån det materialet som jag tagit del av, säger han och fortsätter:
– Syftet med den mobila fartkameran är inte att rapportera förare utan att sänka medelhastigheten och på så vis minska antalet dödade och skadade i trafiken.