Fåtal gotländska skolor berörs av ökad säkerhet
Just nu utvärderar Gotlands kommun sin prioritering av lås och larm i offentliga lokaler. I dagsläget har ytterst få skolor brandlarm som går vidare till SOS Alarm. Garda skola hade det inte.
Säkerhetschef. "Det är klart man skulle kunna ha automatlarm och sprinkler överallt, men då skulle vi få höja kommunalskatten." säger Johan Kallum som inom tre år hoppas ha uppgraderat säkerheten på ett 30-tal kommunala verksamheter. Arkivfoto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Få har larm
Vad gäller brandskydd skiljer man på utrymningslarm som tjuter på platsen och på automatiskt brandlarm, som går via SOS Alarm till räddningstjänsten. I dagsläget har få skolor brandlarm: Sävegymnasiet, Södervärnskolan, Solbergaskolan och Högbyskolan i Hemse; skolor där man sommartid hyr ut lokaler för aktiviteter och boende.
Johan Kallum kunde i går inte säga hur många skolor man planerar att höja säkerheten på. Han konstaterade dock att man generellt tycker att kommunala lokaler på mer än 1 200 kvadratmeter bör ha automatiskt brandlarm. Så stora är få skolor.
Garda skola, som förrförra veckan förstördes av en brand, hade bara utrymningslarm. Brandmästare Dick Svennefelt har svårt att säga vilken skillnad ett brandlarm hade kunnat göra.
- Vi vet inte när de tände på eller när larmet gick. Får man rök på "rätt" ställe har man larm direkt. På ett annat ställe kan det brinna i 15-20 minuter. Ibland har tiden jättestor betydelse.
"Häpen"
Nu pensionerade Allan Hägg var i många år deltidsbrandman och bor nära Solklintskolan i Klintehamn. Där, berättar han, gick larmet för några år sedan mitt i natten.
- Jag kastade på mig byxorna och cyklade dit med en sexkilos pulversläckare och en mobil. Det brann som fanken på östra sidan av skolan, på en lastbrygga med skärmtak.
Han lyckades släcka och väntade sedan på deltidskåren i Klinte.
- De är ju fem man med passning dygnet runt. Ingen kom så jag ringde 112. De hade inte fått in något larm! Hela skolan stod och tjöt och de visste ingenting.
Den gången slutade allt väl, men Allan Hägg påpekar att med ett brandlarm hade utgången i Garda kanske blivit en annan.
- Alla bränder är små i början. De kan vara så små som en tändsticka. Att man inte tar kostnaden för brandlarm - och att inte försäkringsbolaget ställer högre krav!
Torsten Ahlqvist är skadeförebyggare på Länsförsäkringar på Gotland, som försäkrar kommunens fastigheter.
- Vi jobbar hela tiden tillsammans för att förbättra olika delar. Ju mer larm desto bättre, men det är en kostnadsaspekt. Ibland kan vi tänka oss att sponsra en lösning, om vi kan minska våra skadekostnader. Det är en diskussion man får ta.
Johan Kallum:
- Vi ska träffa försäkringsgivaren i början av juni och se om vi kan hitta ett sätt att komma vidare. Det finns inga pengar reserverade för det här.
En uppbyggnad av Garda skola beräknas kosta omkring tio miljoner kronor. Kommunens självrisk är 1,3 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!