Febril insats vid tre bränder i torra marker

Det är torrt i markerna nu. Tre gräsbränder uppstod runt om på ön i går eftermiddag. Det blev mycket att göra för deltidsbrandkåren på södra Gotland som fick släcka på flera ställen samtidigt.

Brand på Sudret. I Öja brann det friskt i storbalar. Foto: Simon Frid

Brand på Sudret. I Öja brann det friskt i storbalar. Foto: Simon Frid

Foto:

Gotland2011-04-27 04:00

I Gnisvärd var det en fastighetsägare som eldade gräs och stubbar på sin tomt. Han förlorade kontrollen över branden, som vid 13-tiden spred sig till en grannes tomt och räddningstjänsten larmades.

Som mest brann det på 300 kvadratmeter innan räddningstjänsten efter ett par timmar fick bukt med elden.


Två på Sudret
Efter det startade två markbränder på Sudret, i Ronehamn och Öja.

Vid 13-tiden ryckte deltidsbrandkårerna i Burgsvik och Hemse ut till Hagdala kviar i Ronehamn, där en markägare eldat ris och förlorat kontrollen över branden. Ett område på cirka 50 gånger 50 meter började brinna.

Strax före 15 kom ett larm från Öja, där en fastighetsägare eldat i en grop på sin tomt. Elden spred sig snabbt.

- Det brann rejält och det blev en kraftig rökutveckling. Jag tror man kunde se den ända från Hemse, säger Tommy Gislevik vid Burgsviks brandförsvar, som fick lämna Ronehamn och ta sig till Öja.

En komplikation var att det ena räddningsekipaget körde fast och blockerade det andra. Men de löste situationen och vid 18-tiden var även branden i Öja släckt.


"Undvik att elda"
- Det är tur att det fortfarande finns en räddningstjänst i Burgsvik, annars vet man inte hur det här hade gått, säger Tryggve Berling vid Burgsviks brandförsvar.

Vad bör man tänka på när det är så här torrt?

- Man bör undvika att elda. Och om man ändå eldar ska man ha vatten och ruskor tillgängligt så att man snabbt kan släcka själv, säger Tryggve Berling.

SMHI varnar för gräsbränder på Gotland. Om man eldar på sin tomt finns det en del saker att tänka på:

* Tillgång till släckredskap ska finnas på eldningsplatsen, till exempel ansluten vattenfylld slang som når bålet och närmaste omgivningen, handbrandsläckare, fyllda vattentunnor, hinkar med mera.

* Använd kratta för att kratta isär den sista glöden, så blir det lättare att släcka elden och elda gärna i mindre högar. Tänk på att det lätt tar sig i fjolårsgräset.

* Lämna aldrig elden utan tillsyn och den som eldar är ansvarig för elden. Observera att det inte går att ringa till räddningstjänsten för att anmäla eldning.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om