Fel att stänga Fårömottagning

­ Det är en framgång för oss så här långt. Det säger Svend Höst i Kappelshamn i en kommentar till den dom som länsrätten nu har fattat om hälso- och sjukvårdsdirektörens beslut att lägga ner distriktssköterskemottagningen på Fårö. Svend Höst är en av de fyra personer som överklagade nedläggningsbeslutet.
I länsrättens dom sägs att hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson inte hade rätt att stänga mottagningen på Fårö.

Gotland2004-02-07 04:00
Men samtidigt säger man att överklagandena avvisas då det inte finns något beslut att överklaga. Jan-Olov Henrikssons beslut gäller inte. Mottagningen ska därför vara kvar på Fårö. Ett beslut om att stänga kan bara tas av hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det var den 28 oktober förra året som Jan-Olov Henriksson tog beslutet om att "distriktssköterskan på Fårö flyttar sin bas till Fårösund och samordnar verksamheten med därvarande distriktssköterska i enlighet med verksamhetschefens anvisningar. Planeringen görs så att flytten är genomförd senast 1 december 2003".
Som skäl angavs dålig arbetsmiljö, att det skulle handla om ensamarbete för distriktsköterskan på Fårö. Men även om hälso- och sjukvårdsdirektören hade haft delegationsrätt att besluta om nedläggningen på Fårö, så finns det inget stöd för ett sådant beslut i arbetsmiljölagstiftningen.
<span class=MR>Politikernas ansvar</span>
Nedläggningen på Fårö är en organisatorisk fråga, inte en arbetsmiljöfråga, fastslår länsrätten.
Organisatoriska frågor har hälso- och sjukvårdsdirektören ingen delegationsrätt på. Det är politikernas sak att fatta beslut i sådana ärenden, inte förvaltningschefens sak.
Det finns alltså inget beslut att överklaga säger länsrätten i sin dom och avvisar överklagandet. Samma sak sägs i en annan del där de klagande krävt att rätten ska undersöka om ett tjänstefel har begåtts.
Gången är då i stället att en polisanmälan görs om misstänkt tjänstefel. Sedan är det polisens och åklagarens sak att göra en förundersökning som sedan eventuellt kan leda till ett åtal. Det är då frågan om ett brottmål och ska avgöras i tingsrätten.
På måndag ska hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträda och då diskuteras frågan om distriktsköterskemottagningen på Fårö och den dom som länsrätten har meddelat.
För nämnden finns flera alternativ. Förvaltningschefen har alltså gjort fel. För detta kan nämnden rikta kritik. Man kan också fatta ett politiskt beslut om att lägga ner mottagningen på Fårö. Eller låta öppna mottagningen igen. Den har ju enligt länsrätten beslutsmässigt aldrig stängts.
Fel att stänga. Hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henrikssons beslut att stänga distrikts-
sköterskemottagningen på Fårö var felaktigt. Det anser länsrätten i sin dom.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om