Felopererad tog färja istället för flyg
För en tid sedan upptäcktes att Björn Ivarsson, Visby, hade drabbats av cellförändringar i en del av kroppen. Han skulle opereras på ett sjukhus i Stockholm och så skedde också. Men när Björn Ivarsson kom hem, upptäckte han i duschen att han blivit opererad på fel ställe. Han fick en ny tid för ännu en operation.
- Men när jag skulle kvittera ut båtbiljett och pengar som skulle täcka boendet, så stod det klart att man inte ville betala boendet i Stockholm för Karina, berättar Björn Ivarsson. Tjänstgörande läkare hade inte heller kryssat i den ruta av vilken det framgår att Björn ville ha pengar till boende också.
Från början trodde Björn Ivarsson att han kunde ordna med boendet själv och på så vis minska kostnaderna för sjukvården. Men det fungerade inte så som han tänkt sig och meddelade lasarettet detta.
Erbjöds flygbiljett
Men när tjänstgörande läkare skulle skicka ner remissen till sjukvårdens resetjänst, så glömde hon att fylla i den nämnda rutan.
- Inte ens en sån liten sak kunde man klara vid resetjänsten, säger Björn Ivarsson.
Han hade tidigare blivit erbjuden en flygbiljett som skulle kosta flera tusen kronor. Nu valde han och sambon båt istället till en mycket lägre kostnad.
- Men trots att det blev så pass mycket billigare för sjukvården så ville man inte betala boendet för min sambo, säger Björn Ivarsson. Jag tycker man kunde ha lite medkänsla i en situation som denna. Jag mår dåligt nog som det är ändå.
"Läkaren bedömer"
Försörjningschefen på lasarettet, Bo Magnusson, förklarar att varje sjukresa till fastlandet bedöms individuellt.
- Det är remitterande läkare som gör bedömningen om resan skall gå med billigaste färdmedel, normalt båt, eller om det finns medicinska skäl att låta patienten flyga, säger han.
Det finns en regel inom hälso- och sjukvården som säger att man alltid skall sträva efter billigaste färdsättet.
När det gäller medföljande på sjukresor så är det så att om det rör sjukresor med barn, så har man nästan alltid en medföljande resenär.
- Det är inte det normala när det gäller vuxenresor, säger Bo Magnusson. Även i det fallet görs en individuell bedömning av läkaren om patienten behöver någon med sig eller inte.
Bo Magnusson kan på grund av sekretesskäl inte gå in på det enskilda ärendet och kommentera det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!