OBS: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter om inställda turer. Dessa är nu uppdaterade.
Gotlandsbuss ansvarar för kollektivtrafiken på Gotland som entreprenör åt Buss i Väst, bolaget som vann upphandlingen av kollektivtrafiken. De tog över linjetrafiken i juni och har varit i gång i några veckor. 295 turer körs varje vardag.
– Vi har ställt in fem turer, de flesta på grund av förseningar i sommartrafiken. Förseningarna beror på att det är mycket passagerare och intensiv trafik, säger Göran Melander.
Han berättar att de också haft enstaka felkörningar och försenade turer, som mest på 40 minuter.
– Vi har ett tufft personalläge men har hittills lyckats lösa trafiken på grund av vår fantastiska personal som ställer upp.
Buss i Väst tog över kollektivtrafiken på Gotland i juni i år och sköts av Gotlandsbuss. Omkring 70 nya bussar ska tas i bruk. Bergkvarabuss var med och konkurrerade tillsammans med ytterligare tre bussbolag. Bergkvarabuss överklagade upphandlingen i flera instanser tills Högsta förvaltningsdomstolen sa nej till prövningstillstånd. De har nu inlett ett samarbete med Destination Gotland och bedriver busstrafik både söderut och norrut i samband med färjans avgångar.
– Ett tiotal chaufförer stannade kvar hos Bergkvarabuss och kör dessa linjer. Vi hade planerat att de skulle gå över till oss, säger Göran Hult, vd för Gotlandsbuss
Om busstrafiken försenas eller ställs in är det bussbolaget som får stå för det.
– Tidtabellen ska alltid hållas, det är grundprincipen. Sedan kan det hända saker som gör att kontraktet inte kan uppfyllas. Men vi betalar bara för utförda kilometer, säger Jyrki Vainio som är kollektivtrafikchef i regionen.
– Kör de inte så får de inte betalt. Skattebetalarna ska inte stå för sådana kostnader.
Han säger att man hittills klarat att hålla busstidtabellen till 99 procent.
Som resenär kan du drabbas extra vid inställda turer och förseningar. Du har rätt till kompensation om du bokat en resa som sedan inte avgår, enligt en EU-lag.
– Då har du rätt till ersättningstrafik och kostnaden ska riktas till bussbolaget, säger Jyrki Vainio.
Det innebär att du kan åka dit du ska med andra färdmedel som till exempel taxi och sedan kräva ersättning av bussbolaget. Men läs på lagen så att du vet vad som gäller.
Samma gäller vid förseningar längre än 20 minuter. Då har du rätt till kompensation med prisavdrag.