Fem minuter med: Malena Ernman

Mezzosopranen Malena Ernman gick rakt in i folkligheten med segern i Melodifestivalen. Nu kommer hon till Gotland i samband med Gotland Chamber Music Festival.

Dualist. Malena Ernman har på sitt nya album, La Voix du Nord, kombinerat opera och pop. Hon uppträder på Gotland Chamber Music Festival måndagen den 27 juli och torsdagen den 30 juli. Tider, priser och mer information hittar du på www.gotlandchamber.se.

Dualist. Malena Ernman har på sitt nya album, La Voix du Nord, kombinerat opera och pop. Hon uppträder på Gotland Chamber Music Festival måndagen den 27 juli och torsdagen den 30 juli. Tider, priser och mer information hittar du på www.gotlandchamber.se.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Gotland2009-07-24 00:15
Hur ser ditt liv ut idag, jämfört med hur det var innan schlagervinsten?
- Å ena sidan är det precis som vanligt. Å andra sidan är det helt annorlunda, mera jobb och mera press. Men också kul med mycket folk som kommer fram och vill hälsa, ta kort och sånt.

Vilken är den största skillnaden?
- Det är mycket som skiljer.Helheten blir mycket viktigare. Förut var det ett jobb i taget. Nu hänger allting liksom ihop. Det svåra är att kombinera det gamla yrkeslivet och alla inbokade konserter och föreställningar med allt det nya som tillkommit. Man har förflyttats från DN:s kulturdel till Expressens nöjesdel. Alla andra popartister gör en eller i extrema fall två turnéer per år, med samma material! Jag gör 25-30 olika turneér varenda jävla år, med helt olika genrer!

La Voix är kanske ingen traditionell schlager, varför tror du den funkade så bra?
- Fortfarande ingen aning! Jag var hemma hos Caroline af Ugglas för ett par veckor sen och vi kom fram till att folk nog var sugna på nåt nytt. Sen var nog låten bättre än vad alla experter trodde. Säga vad man vill, men den lät annorlunda. Och sånt har ju funkat förr.

Vad tar du med dig från tävlingarna i Moskva?
- Inte så mycket. Det var en hemskt jobbig period. Det går inte att beskriva om man inte upplevt det själv. Att pendla mellan Stockholm, Wien och Moskva med föreställningar eller rep inför 100 journalister... det slipper jag gärna i framtiden. Sen var det ju kul och mycket intressant på många sätt också.

När får vi se en svensk vinnare i Eurovision? Vad tror du krävs för att det ska hända?
- Statistiskt sätt: varje 43:e år. Men sannolikt lite oftare än så. Det är en svår ekvation. Vi har ju Melodifestivalen och de flesta i Sverige tycker att Melodifestivalen håller högre klass än eurovision. Vi måste komma ihåg att Sverige har mycket kortare tid att ställa om inför eurovision än alla andra. Jag tror jag kunnat nå mycket högre om vi gjort numret på ett annat sätt - men då hade jag absolut inte vunnit Melodifestivalen. Men det är klart, om vi skulle skräddarsy ett nummer så skulle det nog funka bra nästan varje år. Kolla på Arash. Det var ju rakt igenom ett svenskt nummer, de hade mer än dubbelt så många svenskar på plats i Moskva och det gick ju skitbra. Många, många nummer är ju specialgjorda för eurovision. De har ingen egen melodifestival utan går direkt till euorvision. Frågan är ju förstås: vill vi ha det så? Eller vill vi ha en melodifestival? Mitt val är självklart att vi ska värna om Melodifestivalen!

Vad tror du dina framgångar har betydd för operan som genre?
- Kulturministern pratar om en Malena-effekt. Jag vet inte. Barn och vuxna har ju börjat vänja sig med ljudet av opera på ett annat sätt kanske. Och det är klart att det har varit ett stort intresse. Jag tror så här: fler människor lyssnar på mig och då kommer förhoppningsvis många av dem att använda det som en inkörsport till operan. Min cd ligger etta på topplistan i Sverige och det är klart att många av dem som köper den aldrig skulle köpt en cd med operaarior annars. Det var ju liksom det som var tanken - drömmen!

Kan du berätta om din nya skiva, la Voix du Nord?
- En cd med nyskriven pop av Anders Hansson (Agnes och Alcazar bland annat) och Fredrik Kempe. En utveckling från La Voix, lite pop, lite opera och lite musikalkänsla här och var. De hade väldigt kul när de gjorde den. Plötsligt fick de två oktaver till att skriva för. Och andra cd:n är blandade operaarior. Lite Mozart, Händel, Rossini, Puccini. Sånt som jag brukar sjunga. Självklart var jag medveten om att många som skulle köpa skivan aldrig köpt en opera-cd förut. Det påverkade förstås reportoaren. Men absolut inte bara det. Den redovisar en helt unik samling som utgår från min egen röst. En hög mezzo, med brett omfång och väldigt snabba koloraturer. Den här blandning har aldrig gjorts förut.
Hur kommer det sig att du valt att blanda pop med opera?
- Fråga Fredrik Kempe! Det är hans idé! Jag var väldigt skeptisk. Och det är verkligen en hänsynslös blandning! Jag sa: "go nuts!". Och det gjorde de.

Vem på den svenska musikkartan skulle du vara mest sugen att samarbeta med? Drömduetten?
- Sammarbeta med: Benny Andersson! Drömduetten är nog Helen Sjöholm. Eller kanske Thåström eller Winnerbäck. Ha ha ha, alla skulle ta sig för pannan och säga. "Nej! Det är helt omöjligt". Det är ett bra utgångsläge!

Hur ser framtiden ut?
- Som vanligt. Jag är uppbokat till 2013 och gör som vanligt 60-70 föreställningar per år. Hälften i Sverige och hälften utomlands. Närmast väntar Amsterdam och London.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om