Fem olika förslag till budget behandlades

Alliansen ska spara 200 miljoner kronor under de tre kommande åren och skatten ska inte höjas, beslutade majoriteten av Gotlands politiker vid måndagens fullmäktigemöte.

"Jag vill vara den nya sortens idrottsledare", sa Jessica Hermansson som hyllades av Fredrik Gradelius och Inger Harlevi under fullmäktigemötet på måndagen.

"Jag vill vara den nya sortens idrottsledare", sa Jessica Hermansson som hyllades av Fredrik Gradelius och Inger Harlevi under fullmäktigemötet på måndagen.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2019-11-19 11:00

– Vi utökar budgeten med 200 miljoner kronor, sa Eva Nypelius (C) som påpekade att budgeten togs redan i somras och besluten nu handlar om korrigeringar i samband med förändrade intäkter och utgifter. 

Skatteprognosen ligger på minus  29 miljoner kronor, ger hon som exempel samtidigt som kostnadsutjämningspengar från staten är en annan osäker faktor.

– Två procents marginal i budget är vårt mål. Det är inte bara en siffra utan ett resultatmål som vi behöver för att kunna klara stora investeringar med osäkerhet i ekonomin, pensionsavsättningar, avmattning i konjunkturen, risk för högre finansiella kostnader.Vi måste ha en buffert, säger hon. 

Alliansen var enig i sin strategiska plan och budget för 2020-2022 medan oppositionen delade sig och när politikerna skulle  rösta fanns  det sammanlagt fem olika förslag på budget. Visserligen var det tilläggsförslag till Socialdemokraterna men påverkade röstningsprocessen.

– Vi tror inte det är möjligt att spara så mycket som alliansen vill. Stora besparingar i barngrupperna, hög belastning på personal, besparingar och privatisering inom äldrevården sämre arbetsvillkor, säger Saga Carlgren (V) som tror att kostnadsutjämning kommer att kompensera vården. 

Hon fick i det stora hela stöd av övriga i oppositionen.

Meit Fohlin (S) ifrågasatte sparbetinget.

– Vad får det för konsekvenser. Kortsiktiga besparingar kan leda till att det kostar mer i framtiden, varnade hon för.

Eva Nypelius (C)
Eva Nypelius (C)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!