Försvarets valpar söker hem på Gotland

Försvarsmakten föder varje upp 200 valpar som senare används inom både militär och polis. I tisdags föddes fem valpar som nu söker hem på Gotland.

Varje år föder Försvarsmakten upp ungefär 200 schäfervalpar. I början av december hoppas de att fem valpar ska kunna flytta till Gotland.

Varje år föder Försvarsmakten upp ungefär 200 schäfervalpar. I början av december hoppas de att fem valpar ska kunna flytta till Gotland.

Foto: Marina Nilsson/FHTE

Gotland2022-10-16 14:05

Sedan tidigt 1900-tal har Försvarsmakten använt sig av hundar och förr fanns till och med Statens hundskola, men denna lades ner på 1980-talet. För snart 20 år sedan beslutade Försvarsmakten att de skulle återuppta schäferaveln och för drygt tio år sedan började de förse även polisen med hundar.

– Vi föder upp ungefär 200 valpar varje år som vi placerar hos fodervärdar över hela landet, och nu vill vi placera en kull på Gotland. Vi vill att det ska finnas hundar över hela Sverige, säger Emma Svensson, som är regionansvarig konsulent i region Öst.

undefined
Försvarsmaktens avelsavdelning finns i Sollefteå.

Det är inte första gången försvaret placerar hundar på ön, men det senaste decenniet har Gotland saknat konsulenter och därmed har inga valpar placerats här.

– Nu har vi tre anställda konsulenter. De kommer att hjälpa fodervärdarna längs vägen och bjuda in till regelbundna träffar.

Valparna föds på avelsavdelningen i Sollefteå. Där stannar de tills de är åtta veckor gamla, därefter lämnas de över till fodervärdarna.

Under tisdagen föddes fem valpar som förhoppningsvis ska flytta till Gotland i början av december.

– Vi söker minst fem fodervärdar, men det kan ju bli så att hundarna behöver placeras om. Därför vill vi helst ha 10-15 godkända fodervärdar, för ju fler fodervärdar desto fler kullar kan vi placera ut. Vi behöver konstant inflöde av fodervärdar, säger Emma Svensson.

undefined
Försvarsmakten hoppas kunna hitta ett drygt tiotal godkända fodervärdar på Gotland så att fler schäfervalpar kan flytta till ön.

Den som är intresserad kan gå in på Försvarsmaktens hemsida och söka på ordet ”fodervärd”.

– Det här är ju inte en helt enkel hund, den ska bli en arbetsmaskin. Så vi söker främst personer med stort engagemang och vilja. Man behöver inte ha några förkunskaper, men man ska vara beredd på att lägga en hel del tid och man ska ha möjlighet att vara hemma med hunden i början, säger Emma Svensson.

Försvarsmakten står för alla foder- och veterinärkostnader. När hunden är ungefär 15 månader ska fodervärden åka med hunden till fastlandet för ett så kallat lämplighetstest.

– Då ser vi om den passar för Försvarsmakten, inom hemvärnet eller kanske polisen, förklarar Emma Svensson.

Passar inte hunden till något av detta kan fodervärden få frågan om den vill behålla hunden.

– Visar det sig att hunden är en exceptionellt bra tik kan den bli en avelstik, och även då kan fodervärden få erbjudandet att ha kvar hunden. Men man får vara beredd på att lämna bort tiken vid parning och valpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!