Femton kreatur innebrända efter blixtnedslag i ladugård

Femton tjurar och kalvar blev innebrända i samband med den kraftiga branden i Väte tidigt på onsdagsmorgonen.
Ägaren, som själv var inne i ladugården när blixten slog ner, lyckades rädda omkring 40 mjölkkor. Under tiden fick han dock själv i sig så mycket rök att han måste föras till lasarettet. Han befann sig då i ett chocktillstånd.

Gotland2002-08-01 04:00
De materiella skadorna var förödande. Hela ladugården, där bland annat 80 ton hö förvarades, brann upp.
Enligt försäkringsbolaget rör det sig om värden för mellan 6 och 8 miljoner kronor som nu har gått upp i rök.

Hela ladugården vid Bäcks i Väte brann ner efter att blixten hade slagit ner tidigt på onsdagsmorgonen.
När räddningstjänsten ­ cirka tjugo man från enheterna i Visby, Klinte och Hemse ­ kom till platsen var ladugården redan helt övertänd och gick inte att rädda. Man fick i stället koncentrera sig på att rädda de byggnader som inte hade fattat eld, bland annat boningshuset och bulhuset intill.
Ägaren till gården var själv inne ladugården för att mjölka korna då han såg hur blixten slog ner. Mannen kunde meddela sin fru om att larma räddningstjänsten. Han lyckades därefter rädda ett 40-tal kor, men omkring femton djur, varav fem kalvar, blev innebrända.
­ De är vana att gå in och ur lagården när de blir mjölkade, förklarar Torgny Olsson.
Ett flertal djur kunde alltså räddas, men mannan hann under tiden andas in mycket rök och fick chockad föras till lasarettet för syrgasbehandling, där han på onsdagseftermiddagen ännu vistades.
<span class=MR>Stora värden upp i rök</span>
Ladugården var stor och nyrenoverad och det rör sig om stora ekonomiska värden som nu har gått upp i rök.
Utöver byggnaden förstördes 80 ton hö, vilket motsvarar hela årets skörd. Totalt rör det sig om ett värde om 6-8 miljoner kronor, berättar Länsförsäkringars skadechef, Hans Fransson.
Vad som ytterligare fanns i byggnaden är ännu inte helt klarlagt.
­ Ägarna är chockade. Man kan inte gå in och börja prata om detaljer då, säger Hans Fransson som själv åkte ut till Bäcks på onsdagsmorgonen.
­ Det är viktigt att finnas där för att kunna besvara en del praktiska frågor, till exempel om försäkringsbolaget betalar för de provisoriska lösningar och extra kostnader som uppstår, bland annat vem som betalar för att gräva ner de döda djuren, säger han.
Hans Fransson, som har arbetat i branschen i 30 år, säger att erfarenheten ger mycket. Men man får även viss utbildning i att bemöta människor som befinner sig i chocktillstånd.
­ Om hela ladugården har förstörts är det inte ovanligt att man frågar sig om man över huvud taget ska satsa på lantbruk framöver, berättar han.

<span class=MR>Tillfällig "bostad" för korna</span>
De överlevande korna har nu tillfälligt transporterats till en tom ladugård en halvmil därifrån. Djuren måste mjölkas tämligen snabbt, vilket nu är möjligt.
Sådana kostnader ingår i den fullvärdiga försäkring som ägarna har. De har rätt att få tillbaka byggnaden i det skick som den var i tidigare.
­ Man ska inte göra någon ekonomisk förlust. Och självrisken är försumbar; 3 700 kronor, säger Hans Fransson.
I går eftermiddag var räddningstjänsten ännu på plats. Eftersläckningen beräknas ta ett dygn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om