Fest för femåringen

I lördags firade högskolan på Gotland femårsjubileum. I Almedalen var det jubelhögtid med tal, sång och musik, professorsinstallation och utdelande av stipendier.
Därtill hölls under dagen ett antal föreläsningar, det var öppet hus med visning av högskolan.
Det var också invigning och visning av högskolans nya laboratorium i arkeogenetik, som har finansierats av DBW.

Gotland2003-05-26 04:00
Bland speciellt inbjudna till jubileumsfirandet fanns förre landshövdingen Thorsten Andersson och hans fru Christina. De fanns också med vid invigningen av högskolan för fem år sedan, innan de flyttade härifrån för att bosätta sig i Skåne.
­ Högskoleutbildning fanns ju redan tidigare. Högskolan var ju under min tid en del av länsstyrelsen. Det kändes som ett väldigt viktigt arbete att få till en egen högskola och det känns också fint att den har utvecklats så här med tanke på de psykologiska effekterna av alla jobb som försvunnit från ön, säger Thorsten Andersson till GA.
Han är fortfarande inblandad när det gäller högskolor genom att vara ordförande i styrelsen för högskolan i Gävle. Thorsten Andersson är också glad över Almedalsbiblioteket, som det fanns tankar om redan på hans tid som landshövding.
Agneta Lundström, ordförande i högskolestyrelsen på Gotland, fick inleda högtiden i Almedalen med välkomsttal och lite tankar kring hur utvecklingen har varit under de fem år som har gått.
<span class=MR>Minst, yngst men bäst</span>
Hon jämförde skolan med ett barn som först kröp, sedan lärde sig stå och gå och nu också har lärt sig sitt språk. Hon ansåg också att förväntningarna har infriats. Högskolan på Gotland har blivit en spännande liten uppstickare.
­ Minst, yngst men bäst, som professor Owe Ronström uttrycker det, sa Agneta Lundström. Nu finns 1 500 heltidsstuderande och högskolan har fått ett gott rykte.
­ Men det behövs fler studentbostäder, sa Agneta Lundström, något som avgående rektor Gunhild Beckman senare också tog upp i sitt tal.
Avgående rektor fick förstås också ett tack från styrelseordförande Agneta Lundström. "Vi kommer att sakna dig", sa hon. Ny rektor blir som bekant Leif Borgert, som har varit rektor för högskolan i Falun-Borlänge under sex år.
Av rektor Gunhild Beckman gavs en innehållsrik genomgång av de gångna fem åren. Hon tog bland annat upp de ekonomiska problemen. Skolan har ju dragits med stora underskott. Hon ställer nu förhoppningar till att regeringens "gotlandsambassadör" Thage G. Petterson ska ordna extraanslag till skolan.
<span class=MR>Liten skola problem</span>
Det är smådriftsnackdelarna som är ett av skolans stora problem. Det andra är bristen på studentbostäder. Hon berörde förstås också problemen som har varit med teknik- och naturvetarkrisen och KTH som lämnade högskolan. Något hon fick mycket kritik för.
Men annars var det förstås mest i positiva ordlag som rektor Gunhild Beckman talade om högskolan, som hon nu lämnar. Exempelvis tog hon upp nya programmet interaktiva medier, som har visat sig vara mycket eftersökt. Men där är allt inte frid och fröjd, som GA kan berätta om i en annan artikel i dagens tidning.
Högtiden i Almedalen innehöll också ett samtal mellan rektor och professor emeritus Georg Klein om högskoleutbildning och bildning. Anledningen är att man i dagens högskoleundervisning försöker få in mer av bildning jämsides med de mer yrkesinriktade ämnena.
<span class=MR>Bildning på schemat</span>
Bildningsfrågorna har kommit mer i blickpunkten, som viktiga för samhällsklimatet och även för den unga högskolan på Gotland. Därför hade Georg Klein bjudits in. Han är en internationellt känd tumörbiolog, men också författare och kulturpersonlighet, som har ägnat sig åt de existentiella frågorna och de stora sammanhangen.
Georg Klein berättade att han som 22-åring kom till Sverige från Ungern och att han alltid har talat för behovet av bildning. Lärarna var dåliga, politikerna katastrofala och det historiska arv för bildning som fanns på skolan försökte man förstöra. Han fick sitt eget intresse för bildning från andra elever.
<span class=MR>Professorer installerades</span>
­ Bildning är längtan att ta in världen, sa Georg Klein och framhöll miljöns betydelse på Gotland för detta. Att naturen och omgivningarna här är oerhört gynnsamma för bildning. Det finns en säregen atmosfär på mindre platser, anser han, som på Gotland eller i Tromsö i Nordnorge.
Men kan man då ställa krav på bildning, undrade rektor Gunhild Beckman. Nej blev svaret. Behovet av bildning måste komma inifrån människan själv. Blir vi då skickligare i vår yrkesutbildning av bildning? Nej, tycker Georg Klein. Det spelar ingen roll. Vi blir inte bättre yrkesmänniskor av bildning. Men kanske bättre att leva vårt liv som människor.
<span class=MR>Sång och musik</span>
Efter samtalet och ett sång- och musikframförande av lektor Per-Olov Sahl och skådespelaren Lakke Magnusson var det dags att installera högskolans två första professorer, Göran Burenhult och Owe Ronström.
Göran Burenhult utnämndes 1999 till professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Han har varit lektor och från 2001 professor vid högskolan på Gotland.
I går blev han högtidligen installerad. så skedde även med Owe Ronström, professor i etnologi vid högskolan från 1 mars i år.
Nu fick de två professorerna ta emot papper som bevisar deras professorsvärdighet.
Sång framfördes också i Almedalen av Rindikören.
Tal hölls och stipendier delades ut. Högtidsdagen fortsatte sedan bland annat med en konsert av professor Staffan Scheja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om