I år hölls sommarfesten på residensen den 15 juli. I hällande ösregn. Minglet fick hållas inomhus, men stämningen var god ändå.
Fast kritikerna skrev insändare som vanligt.
Innan Cecilia Schelin Seidegård blev landshövding hade hon själv varit med som gäst vid flera av de här festerna. Och hon tyckte det var jättetrevligt och givande.
Inga stora summor
Att de orsakade sånt rabalder bland allmänheten kunde hon inte drömma om. Hon trodde tvärtom att folk skulle vara glada över det positiva sommarfesterna bär med sig.
- Det är ju en väldigt enkel fest och huvudsyftet är att folk ska träffas och knyta nya kontakter, säger hon.
Länsstyrelsen lägger cirka 100 000 kronor och regionen lika mycket på de årliga sommarfesterna. Det är inga stora summor om man jämför med vad andra län gör för att visa upp sig och skapa bra relationer.
Grand hotell
- Jag fick nyligen en inbjudan från Västerbottens län till middag och föredrag på Grand Hotell i Stockholm. Jätteflott! Du kan tänka dig vad det kostar. Och Skåne hyr in sig på Blå hallen när de gör reklam för sitt län, berättar hon.
Du har ju själv ärvt konceptet med sommarfester, har du inte funderat på att hitta på något nytt?
- Vi försökte ju med föredrag i år i stället för diskussioner. Och när det gäller gästlistan försöker jag få med nya personer varje år. Det ska inte vara samma lilla klick som kommer år från år; det bor så mycket folk här som man skulle vilja träffa så det är viktigt med rotation. Men själva idén att ge bofasta och sommarboende chans att träffas och utbyta idéer under trevliga former tycker jag inte man behöver ändra på.
Blir det nån effekt av festerna. Ger de resultat?
- Jag får jättemycket återkoppling, folk ringer och säger att de fått massor av kontakter. Det är ju inte så att affärer görs upp då under festen, men det skapas kontakter och det är viktigt, svarar Cecilia Schelin Seidegård.
Om det blir nån fest nästa år är inte beslutat än.
- Men jag hoppas det, säger landshövdingen.