Till Vikingabyn i Tofta åker du inte för att bara titta utan här handlar det om att prova på.
- Smide, kasta yxa, skjuta pilbåge, dansa eller jobba med ull. Vi visar, guidar och informerar men gästen själv är delaktig, berättar Elisabeth Paulsson vars alias i Vikingabyn är Saga Olofsdotter.
Besökare måste givetvis inte klä sig i tidsenliga kläder, men ett hett tips är att ta på sig oömma kläder eftersom det just handlar om att prova på och inte titta på. Men alla som på olika sätt jobbar i Vikingabyn kommer att bära vikingakläder. De flesta plaggen som återskapas i dag är dock inte de alldagliga som en normal Svensson-viking hade utan i byn blir det nog mest förnämare högtidskläder. Männen har påsbyxor och kvinnorna vackra pärlor och spännbucklor. Med andra ord, sådant som liknar det man har hittat under utgrävningar. Och som Elisabeth Paulsson själv säger:
- En enkel linneklänning är inte lika spännande att se.
Unika vikingahästar
Det här är inte första gången det är vikingafestival, men det är första gången som den framavlade så kallade vikingahästen kommer att finnas där för beskådan.
- En arkeolog på Birka, Mia Westin, har fött upp hästar som är väldigt lika de hästar som levde under vikingatiden. De kommer att stå i en hage i byn. Det ska bli skoj!
Vikingakvinnans roll
Elisabeth Paulsson är mycket fascinerad av vikingakvinnans liv.
- Kvinnans roll var stark under vikingatiden. Hon hade hand om nycklarna till gården, hade yttrandefrihet. En stark och fri roll. Det skilde sig inte så mycket från i dag.
Berättelser om vikingar beskriver ofta den tidens människor som brutala plundrare utan skrupler. Det är en bild som Elisabeth Paulsson inte håller med om. Hon menar att många av historierna är överdrivna.
- Den bild som har återskapats stämmer inte. Det finns många saker som har blivit överdrivna i historier, speciellt de som gjordes under 1800-talet. Enligt dem hade vikingarna horn på hjälmen och var extremt krigiska. De flesta var faktiskt fiskare, hantverkare och bönder. Man har glömt bort att de var otroligt skickliga handelsmän och upptäcktsresande som inte hade med rövare att göra.
Arkeolog för en dag
Byn är öppen hela sommaren med teman under vissa dagar. Tisdagar och fredagar är temat arkeologi. Då kan du under ledning av arkeologer få testa hur det är att gräva fram olika fynd.
Måndagar och onsdagar har inte samma harmoni. Då är det stridskonst som gäller. Byns krigare visar upp sina kunskaper och berättar om sina vapen.