Festligt firande av 150-åriga sjukhemmet

Gotlands sjukhem fyllde under onsdagen exakt 150 år, och boendet ställde då till med stort kalas för många inbjudna gäster.

Folkligt och fullsatt när biskop Thomas Petersson håller tal för de boende.

Folkligt och fullsatt när biskop Thomas Petersson håller tal för de boende.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2019-10-02 19:45

Prinsessan Eugénie grundade 1869 Gotlands sjukhem på Kopparsvik i Visby. För att finansiera sjukhemmet sålde hon sin farmors, drottning Desiderias, smycken. Sedan dess har sjukhemmet, som i dag räknas som ett särskilt boende för äldre med 45 platser, bedrivits som en icke vinstdrivande verksamhet av sjukhemmets stiftelse.

Till onsdagens firande hade nästan 300 gäster bjudits in, de flesta nuvarande och tidigare personal. Med fanns också bland andra förre och nuvarande biskopen, som sitter i styrelsen för sjukhemmet.

Under firandet bjöds det på musik och prästen Bertil Nilsson höll ett historiskt tal om prinsessan Eugénie och hennes engagemang för andra människor som satt stora spår på Gotland. Lagom till jubileet presenterar Gotlands sjukhem också en ny logotyp med prinsessans krona som förtydligar dess historia.

De boende på sjukhemmet hade själva varit med och tillverkat snittar och bakelser som det bjöds på under onsdagens festligheter. Verksamhetschef Gunilla Gustafsson har jobbat på sjukhemmet sedan 1999, och slutade sin tjänst under onsdagen på dagen exakt 20 år senare, för att lämna över stafettpinnen till hennes efterträdare Kerstin Ahlqvist.

En av de inbjudna gästerna var Ulla Dratzén, som tidigare arbetat länge på sjukhemmet, men nu gått i pension. 

– De stadgar som prinsessan Eugénie satte upp för sjukhemmet för 150 år sedan gäller fortfarande, och det är tydligt, bland annat genom att hälften av styrelsen ska bestå av kvinnor, säger hon.

Före detta kollegan Yvonne Lindström fyller i:

– Jag har egentligen gått i pension men har fått rycka in och jobba i dag. Det finns en väldigt god gemenskap här, säger hon.

De boende på sjukhemmet har en hel meny av aktiviteter att välja bland. I boendets trädgård finns också något ganska speciellt – höns – som de boende kan vara med och ta hand om och hämta nyvärpta ägg från. Boendet odlar också egna grönsaker och all mat lagas i det egna köket. 

Många av de boende ville vara med under 150-årsfirandet.
Många av de boende ville vara med under 150-årsfirandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!