Festplatsen väckt ur lång slummer
I dag är det pingstbasar i Hörsne. Förra gången var troligen på 1970-talet.Nu står festplatsen vid Norrbys i Hörsne klar efter ordentlig renovering med ny, större scen och ny dansbana samt renoverad lokal för kaffeservering, tombola med mera.
I tolv dekorativa tårtbitar ligger den nya dansbanan där som ett smycke nedanför den nya scenen. Visby folkdansgille kommer att dansa in banan till toner från Gutebälgarna och på kvällen intar Bacchi bröder scenen.
Två scener
Men då har det redan varit uppträdande av Smaklösa på fältet bredvid. Det är ju så med större nöjesarenor att det finns två scener - så är det också vid Norrbys i Hörsne!
Basarplatsen, eller festplatsen, har benämningen "festplats" på den ekonomiska kartan. Det betyder att skogsdungen med blandad tall- och lövskog varit platsen för nöjen i socknen sedan lång tid tillbaka.
1930- och 40-talen
Pingstbasar och Hörsne hör ihop ända sen 1930- och 40-talet. Då var det socknens idrottsförening och även dåvarande SLU som stod för arrangemangen.
På den tiden var det aktiviteter i tre dagar. På pingstafton och pingstdagen var det dans med början klockan 20, på pingstafton pågick den till en timme efter midnatt medan dansen på pingstdagen slutade vid midnatt. 1965 var det Admans orkester spelade ena kvällen och Classes den andra.
Annandagen ägnades åt varpkastning. Enligt en gammal annons sedan 41 år tillbaka kastades DM:et i varpa där.
Renoveringsprojekt
Gamla scenen, som höll på att ramla omkull, var upprinnelsen till att sockenutvecklingsgruppen satte igång projekt festplatsrenovering samt invigning med pingstbasar.
Tidigare har gruppen ordnat en vandringsled längs ån, som rinner genom socknen. Den har också ordnat en rastplats med orienteringstavla vid kyrkan. Festplatsprojektet har blivit stort och omfattande, inte minst genom all pappersexercis med EU.
EU-pengar
- Etapp ett var att rädda scenen och det blev ett miniprojekt där vi fick pengar från Länsbygderådet, säger Elisabeth Molin, som är en av de drivande i gruppen. Sen sökte vi EU-stöd för sockenutveckling och fick 30 procent EU-stöd. Resten har vi gjort själva, bland annat genom 500 till 700 arbetstimmar.Vi har fått material av sockenbor och företag och så har vi köpt massor av färg, Falu rödfärg har det gått åt massor av!
Enligt planerna skulle jobbet med festplatsen igång så fort snön försvann i våra. Den 11 april var den delvis borta och snickrandet med mera kunde komma igång.
- Det var bråttom , säger Elisabeth. Vi måste ha allt så gott som klart eftersom det mesta skulle redovisas snabbt. Sista dagen var 31 maj.
Väcks ur slummern
I dag är det invigningsfest av nygamla festplatsen. Visserligen har folk som bor i Norrbyskvior hållit "kviefest" där i 25 år, men inga andra aktiviteter har det varit. Festplatsen har fört ett lätt slumrande liv. Lyckligtvis har sockenutvecklingen gjort att den slummern brutits och redan har folk kommit med idéer om andra arrangemang.
- Har vi tur blir det kanonväder på lördag, sade Elisabeth Molin tidigare i veckan. Drömmen är att det skall komma 500 till 600 personer så vi får en slant över och kan betala det borgenslån vi i gruppen tagit för att hjälpa upp finansieringen av festplatsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!