FHM: Reserestriktioner kan åter bli aktuella

Inga lokala allmänna råd har införts för Gotland än men eventuella reserestriktioner kan inte uteslutas. Det framkom under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten svarade under tisdagens pressträff på frågor angående restriktioner för Gotland.

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten svarade under tisdagens pressträff på frågor angående restriktioner för Gotland.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Gotland2020-11-10 16:28

Det var en helt digital pressträff som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap höll under tisdagen. 

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, berättar att vi nu är uppe i över 50 miljoner fall i världen, och trenden i Europa är att antalet smittade fortsätter öka. 

– Det vi nu kan se är en kraftig ökning av antalet bekräftade smittade. Mellan vecka 43 och 44 har antalet fall fördubblats, däremot har det inte skett en fördubbling mellan vecka 44 och 45. Här har antal fall gått ned något. Antalet fall av personer som vårdas på intensivvårdsavdelningarna i landet ökar också, säger hon.

Samtidigt har vissa regioner redan nått sitt kapacitetstak vad gäller testning. Under pressträffen meddelades nya skärpta allmänna råd för Kalmar-, Västerbottens- och Norrbottens län. Men några nya allmänna råd för Gotland fick vi inte. Den största ökningen av nya smittade sker i åldersgruppen 20 – 59 år, samtidigt som ökningstakten för personer över 70 år minskat.

Är några allmänna råd på gång för Gotlands del?

– Vi har en fortsatt diskussion och dialog med smittskyddet och Region Gotland och nu i veckan har vi inplanerade möten för att diskutera läget, säger Sara Byfors.

Är det på gång att återinföra ny avrådan från inrikes resor?

– Vi diskuterar om det kan ha effekt att återinföra sådana restriktioner. Det kan inte uteslutas och beror på läget. Att hindra människor från att röra sig fritt har ju en rätt stor inverkan på våra liv.

På Gotland har vi en markant större smittspridning nu jämfört med i våras, vad kan det bero på och hur kan ö-läget ha spelat roll i det fallet?

– Det är svårt att veta, vi förstår ännu inte smittspridningen fullt ut, samtidigt har vi ju en mycket större testning än i våras så det är svårt att jämföra. Ö-läget kan nog vara både en fördel och en nackdel, fortsätter hon.

Hur skulle eventuella lokala allmänna råd kunna skilja sig från Gotland jämfört med övriga landet?

– Vi får lov att återkomma till det när vi haft våra diskussioner. Det här är just en sådan anledning till att vi har de här dialogerna för att kunna anpassa efter regionala förutsättningar. Det är en fördel med att ha lokala allmänna råd och inte nationella, säger Sara Byfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!