Detta trots att kommunen via barn- och utbildningsnämnden sagt ja.
"Jag är förvånad"
En splittrad nämnd sa i mitten av september ja till samtliga ansökningar om nya friskolor på ön, fem gymnasier och tre grundskolor. Den borgerliga majoriteten drev igenom beslutet trots att tjänstemännen i sina konsekvensutredningar avstyrkt.
Kommunernas yttranden brukar väga tungt när Skolverket beslutar i såna här frågor. Men nu valde den statliga myndigheten att köra över kommunen.
- Jag är förvånad, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (m).
Skolverket motiverar avslaget för de fyra gymnasieprogrammen med att det lokala skolväsendet kan skadas. Man ser en risk för att den kommunala gymnasieskolan kan tvingas lägga ned program om konkurrensen ökar.
Och det är just vad gymnasiechefen på ön, Alf Nilsson, skrev i den utredning som skolpolitikerna fick som underlag inför beslutet.
- På lång sikt kan fler frigymnasier få den konsekvensen, säger han. Idag har vi årskullar på drygt 800 elever, men dom minskar till cirka 500 elever om några år. Jag anser att vi bör anpassa organisationen till det mindre elevantalet, säger han.
Stort utbud lockar fler
Från år 2014 kommer det att behövas ungefär 1000 färre gymnasieplatser på Gotland än idag.
Att Skolverket lyssnat mer på tjänstemännen än på politikerna är uppenbart. Lena Celion känner sig dock inte näpsad.
När du läser Skolverkets beslut, ångrar du då att ni sade ja till nya friskolor?
- Nej, jag står fast vid det. Det var ett politiskt beslut och en politisk viljeyttring. Jag tror att ett större utbud av skolor med exempelvis naturvetenskapligt program lockar fler att söka.
Både Skolverket och de lokala tjänstemännen ser en risk med att det lokala skolväsendet skadas. Är det inte en lokal skolpolitikers främsta uppgift att värna den kommunala skolan?
-Jo, vi värnar naturligtvis det kommunala skolväsendet. Men vi ser också att många söker sig till friskolor och vi vill ge den valfriheten.
Beslut närmaste månaden
Hur Skolverket kommer att ställa sig till de tre ansökningar om fri-grundskolor som lämnats in från Gotland vågar Lena Celion inte sia om. Beslut väntas inom den närmaste månaden.
Hon ser dock en tydlig trend att Skolverket just i år avslår fler ansökningar än tidigare.
- Det kan ha att göra med att man avvaktar den utredning som skolministern nyligen tillsatt om lika villkor för kommunala skolor och friskolor, säger Lena Celion.