Under hösten 2019 dömdes en gotländsk man i 50-årsåldern för grov kvinnofridskränkning och olaga hot. Han var även åtalad för grov misshandel, men detta brott frikändes han från.
Enligt domen har kvinnokränkningarna pågått under i vart fall två och ett halvt år, och bestått i ett stort antal gärningar mot samma person. 13 gärningar räknas upp i domen, det handlar om allt från att mannen tagit strypgrepp på kvinnan och slagit henne i ansiktet så att tänder lossnat, till att dunka hennes huvud i väggen och knuffa henne ur sängen. Mannen har även skurit kvinnan med en kniv på halsen, och vid upprepade tillfällen hotat henne. Kvinnan vittnar om att mannen ofta varit berusad när överfallen skett.
Mannen dömdes även för två fall av olaga hot, riktade mot två andra personer. Han ska bland annat ha sagt att han vill döda personerna i fråga, något han delvis erkänner sig skyldig till. Men han säger i förhör att det bara rört sig om tomma ord och att han aldrig tänkt agera på dem. Tingsrätten bedömer ändå att målsäganden kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin säkerhet, trots mannens förklaring.
I stället för fängelse dömdes mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, vilket även kallas kontraktsvård. Hade han fått fängelsestraff skulle han ha tillbringat 1,5 år i fängelse. Men eftersom det fanns en koppling mellan missbruk och brottsligheten bedömde både frivården och tingsrätten att behandling vore en bättre väg att gå för att minska risken för återfall.
– Att minska risken för återfall är det man tänker att behandlingen ska bidra till på sikt. Kontraktsvård finns så att man kan få behandling för sin problematik, något man inte får på samma sätt i fängelset, säger Helena Nyberg, tf sektionschef på enheten för behandlingsprogram vid Kriminalvården.
Under perioden med kontraktsvård fick mannen dels vara på ett behandlingshem, dels fick han alkohol- och drogrådgivning samt samtal med frivården och blev drogtestad.
– Man gör individuella behandlingsplaner och får plats på någon av de behandlingshem vi har ramavtal med. Behandlingen kan till exempel vara ett 12-stegsprogram eller KBT, det är olika. Det finns generella krav på vad som ska ingå. Missköter sig personen finns fängelsepåföljden kvar och man kan besluta om att verkställa den istället, på så sätt är det ganska strikt, säger Helena Nyberg.
Trots insatser tog det inte lång tid efter behandlingen innan brottsligheten misstänks ha fortsatt. Sedan 7 december i år, lite drygt två år efter tidigare dom, sitter mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel och grov kvinnofridskränkning. Kränkningen ska ha ägt rum mellan 12 november fram tills dagen han greps av polis, 3 december. Mannen begärdes häktad eftersom man ansåg att det annars fanns risk att brotten skulle fortgå.
– Jag har inga siffror på det men det händer såklart att personer återfaller i brottslighet. Vi vill att fler ska ha möjlighet till kontraktsvård men man måste göra en avvägning med risken för misskötsamhet.
Åtal väntas 4 januari. Skulle mannen åtalas och dömas blir det förmodligen inte tal om behandling och kontraktsvård igen, menar Helena Nyberg.
– Det finns undantag men det troliga är att påföljden då bestäms till fängelse.