Olyckan med spiken i ögat – nu är utredningen klar

Nu är utredningen klar angående den byggarbetare som fick en tretumsspik i ögat med hög fart, och som tvingades genomgå flera operationer.

Byggarbetaren höll på att dra upp gamla golvplankor med kofot när olyckan var framme.

Byggarbetaren höll på att dra upp gamla golvplankor med kofot när olyckan var framme.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2023-06-17 18:00

Det var i mitten av maj som olyckan inträffade på en byggarbetsplats på mellersta Gotland. En anställd vid ett gotländskt byggföretag var i färd med att dra upp ett gammalt trägolv som satt fast med tretumsspikar hemma hos en privatkund när olyckan var framme. 

Nu har Arbetsmiljöverket begärt att få ta del av hela utredningen efter olyckan. I den kan man läsa följande:

"Verktyget som användes var en kofot för att lossa spikar och brädor. Efter att man tagit upp flera spikar utan problem så var det plötsligt en spik som satt hårt fast och därför fick hög fart och flög upp och träffade den anställdes öga."

En kollega hjälpte den skadade att skölja ögat med ögonskölj och larmade SOS, som uppmanade den skadade att själv ta sig till sjukhuset. Kollegan körde de cirka tre milen till akuten där bedömningen gjordes att den skadade skulle flygas till Uppsala för operation. Där blev den skadade kvar i en vecka och genomgick två operationer. Nu väntar åtminstone 90 dagars sjukskrivning, enligt arbetsgivaren.

"Att spikar flyger iväg när man bryter upp ett golv händer emellanåt men vi har inte haft någon så här allvarlig olycka tidigare och enligt våra skyddsombud så är det inte så vanligt att man använder skyddsglasögon vid ett sådant moment. Men hade man gjort det här så hade ögat troligtvis klarat sig. Vi ser dock inga andra brister i säkerhetsrutinerna än att man valde att inte använda skyddsglasögon till det här momentet. Det var inte heller någon stressad situation som kunde orsakat oaktsamhet."

Nu överväger byggbolagets skyddskommitté att skyddsglasögon ska bli obligatoriska, och att medarbetare med synfel ska erbjudas slipade skyddsglasögon. Men ledningsgruppen har ännu inte beslutat något i den frågan.

Enligt bolaget har man historiskt sett haft svårt att hitta skyddsombud för den här delen av verksamheten, och medger att en riskgenomgång inför momentet eventuellt kunnat hjälpa till att undvika skadan. Men efter olyckan valde kollegan som hjälpt den skadade – och som känt sig tagen av händelsen – att själv bli skyddsombud för att hjälpa till att säkerställa att inga olyckor sker på deras arbetsplatser.

Ett protokoll från olyckan har enligt arbetsgivaren skickats ut till samtliga medarbetare där de uppmanar alla att använda skyddsglasögon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!