Fick skjuts av limousin – då hotade 20-åring personalen

En natt – två helt olika berättelser. En 20-årig man döms för att ha hotat och slagit två personer i en limousin i Visby sommaren 2022. Själv menar han att det var precis tvärtom. ”Det är sinnessjukt hur man kan behandla en ung kille på det sättet”, säger 20-åringen i förhör.

När limousinen passerar Östercentrum får bilens passagerare sällskap av en 20-årig man som erbjuds skjuts.

När limousinen passerar Östercentrum får bilens passagerare sällskap av en 20-årig man som erbjuds skjuts.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2024-09-24 04:31

Det är en sommarnatt mellan fredag och lördag. I en limousin sitter en kvinna och två män – varav en är chaufför. På uppdrag av sin arbetsgivare har de i reklamsyfte skjutsat människor mellan olika platser i Visby under kvällen. Nu är de på väg hem.

När limousinen passerar Östercentrum får de sällskap av en 20-årig man. Han frågar om han kan få skjuts till en adress i Visby, vilket personerna i bilen säger ja till. Vad som sedan händer råder det delade meningar om.

Enligt de tre personer som satt i limousinen från första början ändrar sig 20-åringen snart. Han vill nu bli körd till Roma i stället. Efter att ha fått ett nej blir han aggressiv och riktar hot mot de andra i bilen.

”Han blev arg omedelbart”, har en av männen, som sitter i limousinens baksäte, senare sagt i förhör om händelsen.

20-åringen krossar ett champagneglas, som han hugger med mot mannen, utan att träffa. Därefter slår han mannen i ansiktet med ena knytnäven. I samma veva stannar chauffören bilen och springer runt till baksätet. Tillsammans med sin kollega lyckas de övermanna 20-åringen. De håller fast honom medan kvinnan ringer 112.

undefined
Till vänster: Interiör från limousinen. Till höger: Fläckar av blod från den dömda mannen på en av målsägarnas byxor.

Hon ska senare uppge att de under väntan på polisen hotas ytterligare av 20-åringen. Han ska enligt henne ha sagt att ”han skulle söka upp deras familjer, döda dem allihopa och att han kände folk från Södertälje”.

”Han började mordhota allihop helt plötsligt. Han skulle skicka folk på oss och våra familjer”, har hon uppgett i förhör.

Själv hävdar 20-åringen att situationen var den motsatta. Enligt honom kom han överens med männen och kvinnan om att betala 1 000 kronor för att de skulle köra honom till Roma. Men under färden ska de sedan ha ändrat sig och krävt 4 000 kronor. Därefter ska de slagit honom och hotat ”med Hells Angels”. Han har förnekat brott och hävdat att om han slog någon av männen så var det i nödvärn.

”Det är en hemsk händelse och jag mår dåligt över det. Jag tycker det är sinnessjukt hur man kan behandla en ung kille på det sättet”, har han sagt i förhör.

Tingsrätten väljer emellertid att gå på åklagarens linje och döma 20-åringen för misshandel och olaga hot. Han döms även för att – vid ett annat tillfälle – ha kört bil utan körkort och under påverkan av cannabis. Det sammanlagda straffet blir 60 dagsböter á 150 kronor. 20-åringen ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till mannen som han slog i ansiktet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!