Fiffel bland taxiägare
Kriminalinspektör Göran Orbe vid Ekobrottsmyndighetens östra avdelning har varit ledare för projekten.
I slutsatser han gjort av projektet nämner han bland annat att resultatet av kontrollerna entydigt visar på att att man kan misstänka att stora skattebelopp undandras samhället inom taxibranschen. Han uppskattar det till miljardbelopp inom hela branschen.
Även andra ekonomiska brott har upptäckts genom dessa kontroller. De har även haft brottsförebyggande effekt eftersom taxibranschen inte tidigare utsatts för kontroller på många år.
Taxichaufförerna ser också den ökade risken för upptäckt av oegentligheter. Det har till och med gått så långt att en del taxiåkare slutat på grund av ökad risk att upptäckas.
Massmedierna uppmärksamhet av kontrollerna har haft brottshämmande effekt enligt Göran Orbe.
Mellan 14 juni och 7 augusti i fjol observerades 77 taxibilar på Gotland och 44 av dem kontrollerades. Men utöver dessa 77 fick gruppen tips om ytterligare 15 taxibilar från fastlandet som var här. De kördes oftast nattetid eller tidiga morgnar.
För två av de kontrollerade fordonen hade inte skatt betalats i fjol, en taxibil hade körförbud och två hade taxametrar som inte var godkända. Vidare hade två felaktiga vilotidsböcker och två av bilägarna hade inte registrerat momsen.
Även i Stockholm gjordes likadan kontroll bland taxibilarna. Sammanställningen av felaktigheter som upptäckts på bilarna är för båda ställena. Felaktigheterna rör sig om oplomberade säkringsdosor till taxametrar, redovisningar i efterhand ända upp till tre mpnader, låga löner för arbete på Gotland (14.500 kronor för två månaders arbete), taxametrar som backats och taxametrar med otillåtna oprogramvaror. Vidare fanns flera otydliga arbetsförhållanden där anställning skett av tillståndhavaren men lönen kom från annan juridisk person.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!