Filmade förhör ska lösa fler relationsbrott

Med hjälp av nya metoder vill polisen på Gotland lösa fler relationsbrott. Bland annat ska inledande förhör filmas.

Polisen arbetar både med att stötta målsägande i utredningar och med erbjuda gärningsmän stöd så att de kan sluta med sitt våldsamma beteende, framhåller Tobias Engström.

Polisen arbetar både med att stötta målsägande i utredningar och med erbjuda gärningsmän stöd så att de kan sluta med sitt våldsamma beteende, framhåller Tobias Engström.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-12-31 08:30

Under året har polisen, som en del av Inititativ Gryning, infört nya arbetssätt i samband med utredningar om våld i hemmet. Förändringarna i arbetsmetoderna handlar bland annat om hur teknisk bevisning säkras.

En av de åtgärder som införts under året är att mer videomaterial inhämtas i inledningen av utredningen. Tack vare en ny app som myndigheten tagit fram kan alla poliser på ett mer utförligt sätt dokumentera det första mötet med de inblandade.

– Alla polisanställda har fått möjlighet att kunna filma på ett säkert sätt. Vi kan filma det första förhöret med målsäganden, och platsen, så att utredare och åklagare får ett bättre underlag, säger Tobias Engström, gruppchef vid utredningssektionen.

Att fånga målsägandens sinnestillstånd vid det första mötet kan bli viktigt senare i utredningen, inte minst i de fall där den utsatta personen inte längre vill delta.

– Vi har med relationer att göra. Med tiden kan man känna att man inte riktigt vågar stå för sina initiala uppgifter, och då kan det här bli en viktig del i utredningen.

Polisen har också ett tätt samarbete med Region Gotland i ärenden som rör våld eller andra brott i hemmet. Regionen har inrättat en icke-våldsgrupp för män, dit polisen erbjuder män att söka hjälp för sitt våldsamma beteende. För att minska våld i nära relationer krävs också förebyggande arbete med gärningsmännen, konstaterar Tobias Engström.

– Den här gruppen ska ge stöd så att de förhoppningsvis ska kunna sluta upp med sitt beteende.

På några håll i landet har polis och socialarbetare sett tendenser till ökat våld i hemmet under coronapandemin. Några sådana tecken har inte polisen på Gotland sett. Visserligen har antalet anmälningar ökat något, men Tobias Engström tror att den ökningen beror på att polisen och Region Gotland uppmärksammat problemen på olika sätt under året.

– Vi tror att det kan ha lyft anmälningsbenägenheten. Men vi får se när vi tittar tillbaka och har ett större underlag.

Tobias Engström uppmanar den som är orolig för en anhörig, en granne eller någon annan att höra av sig till polisen.

– Den största svårigheten ligger i att det sker oftast i hemmet, det är inte många andra som kan se vad som händer och sker. Det är den största svårigheten. Därför är vi tacksamma när andra som har iakttagit något hör av sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!