Fin försvarsutflykt för Turistföreningen
Det var en försommarsöndag med underbart väder, när Svenska Turistföreningens Gotlandskrets gjorde en pingstutflykt till några befästningar i Klintetrakten, under ledning av Louise Berry och Tord Porsne.
Därefter letade man upp Klintebergets fornborgsmur, som finns mot landsidan - vanligt vid denna typ av fornborgar belägna på en utkikspunkt.
Nästa anhalt var vid Lilla Snögrinde, där en kilometerlång vandring vidtog när man skulle komma fram till en högt belägen järnåldersby inne i skogen.
Här blev det lunch innan deltagarna fick i uppdrag av Louise att leta upp de sju husgrunderna. Detta lyckades faktiskt ganska bra, trots att en del av dem var nästan osynliga för ett otränat öga.
Under letandet upptäcktes också en del vackra exemplar av S:t Pers nycklar.
Sedan bar det av ner mot kusten, närmare bestämt söder om Klintehamn där man först tog en titt på ett värn från mitten av förra seklet innan man vandrade ut till "Tyskmerker skans".
Denna var en av de befästningar, som förstärktes under orosåren i början av 1700-talet när man fruktade och även råkade ut för vissa ryska angrepp.
Mer 1700-tal blev det på Vivesholm, där utflyktsdeltagaren Leif Kindahl som varit med om utgrävningarna 1992 berättade om detta projekt.
Det vi ser är mest från 1700-talet, men det finns lämningar även från två andra tidpunkter - dels från drottning Margaretas och Albrekt av Mecklenburgs tid i slutet av 1300-talet och dels senare från Skånska Krigets tid i slutet av 1600-talet.
Lång och lärorik
Det som definitivt daterade den första befästningen till slutet av 1300-talet var de många fynden av föremål som man slutade upp med att använda eller började att bruka under denna period.
Utflykten avrundades med en vandring ut på Sågholmen, där Louise visade resterna av såg, damm, pråmkanal och berättade även om resterna av stenkistorna i viken där de flatbottnade fartygen ankrade.
Kort sagt, det blev en lång, men verkligt lärorik dag i mycket vackra miljöer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!