Finns det attitydproblem hos kommunens tjänstemän?

Finns det attitydproblem bland kommunens tjänstemän gentemot företagare och som därmed påverkar det rådande företagsklimatet.
Det frågade Anders Thomasson.
Ja, det saknas en serviceattityd och finns ett revirtänkande menade Eva Nypelius.
Nej, hävdade Jan Lundgren. Sitter det i väggarna så river vi väggarna. Men rigorösa regelverk medför att besluten inte blir lika snabba som inom företagsvärlden.

Gotland2006-04-22 06:00
Kommunens attityd till företagande blev dagens huvudfråga när Svenskt näringsliv på fredagen anordnade sopplunch på Wisby hotell med kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren, (s), och oppositionsrådet Eva Nypelius, (c) placerade i varsin "het stol". De satt där som inbjudna politiker med uppgift att svara på hur det tänkt utveckla det gotländska näringslivet om de får makten efter valet.
Det var Svensk näringslivs biträdande regionchef Anders Thomasson som tog upp attitydproblematiken.
- Företagsklimatet är i grund och botten en attitydfråga, sade han och menade att problemet inte låg hos politikerna utan hos förvaltningarna och frågade om det finns attitydproblem inom kommunens förvaltningar.
Eva Nypelius menade att det ibland kunde saknas en serviceattityd.
- Man vaktar sitt eget revir.
Men satsningen på en utökad version och tillämpning av Smidiga Gotland-programmet hoppades hon skulle bidra till att råda bot på detta.
- Jag har svårt att tro att det finns en avog attityd hos tjänstemännen, menade Jan Lundgren. Sitter det i väggarna så river vi väggarna. Men vi har ett rigoröst regelverk som måste följas. Jag har själv varit företagare och där råder ingen långbänk så det är två skilda världar.
Men Anders Thomasson invände:
- Det är inte andra regler i denna kommun så det handlar om tillämpningen. Ytterst är det en ledarskapsfråga.
Och fick understöd av Inger Harlevi:
- Varför finns Smidiga Gotland-dokumentet om det inte finns attitydproblem. Det är bara att konstatera att det finns sådana.
Jan Lundgren vidhöll att det handlade om att kommunens medarbetare har ett komplicerat regelverk som företagarna har svårt att förstå.
- Regelverk kan man gömma sig bakom eller så hjälper man företagarna trots regelverket, framhöll Inger Harlevi.

Fastigheterna
Kommunens omdiskuterade direktförsäljning av ett antal innerstadsfastigheter till Peab för 46 mkr och priset för dessa avhandlades också.
- Peab har kompetens och finansiella muskler. Vår expertis och medarbetare har kommit fram till priset. En summa som 60 mkr (som oppositionen hävdat var rätt pris) är trams. Vi har gjort en bra affär som vi är nöjda med.
Eva Nypelius höll inte med.
- Bara marknaden kan sätta priset. Det är oerhört viktigt att vara öppen och gå ut på den öppna marknaden.
Jan Larsson, Vamlingbo, tog upp huvudnäringarna jordbrukets och turismens beroende av de två förvaltningarna stadsarkitekt- samt miljö- och hälsoskyddskontoret.
- Kommer de att bli lika kraftfulla som tidigare. I dag är de underbemannade, resurser har gått till exempelvis skolan.
Politikerduon framhöll samstämt att "stadsarken" fått mer resurser i anledning av det ökande byggandet.
- Men miljö och hälsa kan behöva någon förstärkning, medgav Jan Lundgren.
Och Eva Nypelius nämnde det planerade Samhällsbyggarnas hus som en kommande viktig del för samordningen.
Avslutningsvis kunde Svenskt näringslivs regionchef Jan Erik Boström meddela att den nya undersökningen om företagsklimatet i landets kommuner snart presenteras. Förra året kom Gotland på den nedre halvan.
- Det har inte burit utför, var allt han ville avslöja för dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om