I ett nyligen släppt avsnitt av TV4:s ”Kalla fakta” får tittarna möta unga, svenska män som identifierar sig som ”incel”. Ordet är en engelsk förkortning för personer som befinner sig i ett ofrivilligt celibat: De vill ha sex, men lyckas inte hitta någon partner att ha det med.
Misslyckandet med att inleda sexuella relationer leder i förlängningen ofta till att de bygger upp ett hat mot kvinnor. Begreppet omfattar nämligen näst intill uteslutande heterosexuella män.
Johan Alström är sjuksköterska och terapeut på Gotlands ungdomsmottagning, som riktar sig till alla gotlänningar under 23 år oavsett kön. Han känner till begreppet incel väl.
– Men jag har inte stött på någon som öppet identifierar sig med det. Däremot kan man möta frustration och irritation över att kvinnor seglar uppåt i utbildning och karriär, medan man själv står och stampar, säger Johan Alström.
Han och kollegan Carl Bergstrand – som även han är sjuksköterska på ungdomsmottagningen – vill inte spekulera i om det kan finnas ”incelpersoner” på Gotland. Men de påtalar att det på ön definitivt finns den typ av psykisk ohälsa som kan ligga till grund för fenomenet.
I internetforum för personer som identifierar sig som incel är deras starka känslor av ensamhet och självhat nämligen påtagliga. I relation till det sambandet nämner Johan Alström och Carl Bergstrand mäns kraftiga överrepresentation i självmordsstatistiken.
– Incelpersoner är nog en grupp som väldigt sällan söker hjälp. Om de finns på Gotland så är det troligen män som har präglats av en machokultur där man biter ihop och inte tar kontakt med vården, säger Johan Alström.
Han och Carl Bergstrand berättar att ungdomsmottagningens verksamhet för killar snart kommer att nylanseras. De tror att svenska framgångar på jämställdhetsområdet kan leda till att vissa unga män känner sig åsidosatta, när fokus ligger på att öka kvinnors möjligheter i samhället.
Männen kan då utveckla åsikter och känslor om kvinnor som de sedan göder inom sig själva, eftersom det kan uppstå problem om de mot förmodan söker hjälp.
– Exempelvis ungdomsgårdar och vårdcentraler arbetar mycket med inkludering och jämställdhet. Att som incelperson söka sig dit för att få hjälp kan därför vara paradoxalt. De tycks ju både ha svårt för att – och vill kanske inte heller – bli inkluderade i ett sådant samhälle, säger Carl Bergstrand.
I mars 2020 släppte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en rapport om incelfenomenet och dess förekomst i Sverige. Rapportförfattarna menade i den att Sverige verkar ha en oproportionerligt stor andel användare på internetforum för incelpersoner, jämfört med andra länder. Det finns emellertid ingen statistik över hur många svenskar som identifierar sig som incel.
Inom Region Gotland används begreppet ännu inte officiellt, enligt jämställdhetsstrategen Katrin Rindlaug. Men det kan eventuellt ske i framtiden.
– Vi pratar om det som en av många grupper när det gäller problem med utanförskap och könsnormer. Men vi har inga siffror på om det finns på Gotland eller hur många det i så fall skulle vara, säger Katrin Rindlaug.
Hon nämner att det i världen har skett flera våldsdåd utförda av män som identifierar sig som incel de senaste åren.
– Allt utanförskap kan tyvärr få extrema effekter. Vårt uppdrag är att hitta alla sårbara grupper i samhället och inte lämna dem bakom oss, säger Katrin Rindlaug.