Finsk chef åtalad i gotländska muthärvan

En försäjlningschef vid finska företaget Wärtsilä har åtalats för att ha mutat den avlidna rederichefen på Gotlandsbolaget med 10 miljoner kronor. Det är statsåklagare Ritva Sahavirta begärt att han ska åtalas och rättegången kommer att hållas i Vasa.

Gotland2004-11-17 06:00
Ytterligare fem personer har granskats i den finska polisens utredning. Det är en försäljningschef, en ekonomichef, en projektchef och ytterligare två ansvariga i affären som rört leveranser av motorer till Rederi AB Gotlands kinafärjor. De har i nuläget friats från misstankar om brott. Statsåklagaren ställer dock krav på samfundsstraff för Wärtsilä.
Wärtsiläs försäljningschef pekades ut som en av bestickarna när huvudförhandingen i mutmålet på Gotland hölls under hösten 2003. Han hördes som misstänkt, men var inte åtalades eftersom han var finsk medborgare.
Fyra personer hade då åtalats. Rederichefen och en 51-årig tjänsteman på Gotlandsbolaget anklagades för mutbrott medan två försäljningschefer på Rolls Royce misstänktes för bestickning. Det rörde sig om cirka 11 miljoner kronor, pengar som satts in på rederichefens privata nummerkonto i Schweiz. Närmare 1,4 miljoner kronor kom från Rolls Royce medan nästan 10 miljoner var pengar Wärtsilä bidragit med.
Vid huvudförhandlingen i Visby under hösten 2003 erkände rederichefen att han tagit emot över 20 miljoner kronor i samband med upphandlingar och beställningar av olika fartygsaffärer. Efter det tog han sitt liv i häktet och åtalet mot honom skrevs av. 51-åringen dömdes för grovt mutbrott och penninghäleri till 1,5 års fängelse medan de båda bestickarna frihetsberövades i sex respektive åtta månader.
Alla tre överklagade domarna till hovrätten men 51-åringen ångrade sig och tog sitt straff. Hovrätten ansåg inte bevisen räcka för att fälla bestickarna för mutbrott.
Den delen i mutmålet som handlade om vem skulle ha de 11 miljoner kronor som fanns kvar efter rederichefen sköts på framtiden och behandlades i höstas. Dödsboet hävdade att pengarna är deras, medan åklagaren yrkat på att hela summan ska förverkas till staten.
Om rederichefen gjort sig skyldig till mutbrott ska staten ha pengarna. Rätten ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis för det. Därmed fick dödsboet de 11 miljonerna. Åklagaren har överklagat domen till Svea hovrätt.
Nu får tingsrätten i Vasa pröva om Wärtsiläs försäljningschef är skyldig till givande av muta. Han har genomgående förnekat sin skuld. Det har också Wärtsilä gjort. Bolaget anser sig ha blivit fört bakom ljuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om