"Fint i Hemse-priset" för 40 års välkomnande

Sedan vägen vid Halldings, strax norr om Hemse, drogs om på 60-talet har Seija och Erik Jacobsson pyntat sin korsning. Under årets alla årstider välkomnar deras blomstrande rabatt Hemse-
besökarna.
I går kväll fick paret välförtjänt ta emot "Fint i Hemse-priset 2005" vid Hemse hembygdsförenings möte på Kupan.

Gotland2006-02-17 06:00
Hon älskar blommor. Seija Jacobsson vid Halldings delar dessutom mer än gärna med sig. I 40 år har Seija, med lite hjälp av maken Erik och hans traktor, pyntat under den blåvita skylten "Hemse 2" utanför tomtgränsen. Vägkorsningen där Stångavägen möter Hemsevägen välkomnar trafikanterna nästan året runt med blommor. På våren brukar gula och blå krokusar lysa i solen. Sedan avlöser påskliljorna i den två meter långa rabatten. Och Seijas förpreparerade påskris.
- Så där tre veckor före påsk brukar jag ta in björkkvistarna och sätta dem i vatten. Då är riset utslaget långt innan alla andra björkar är det, avslöjar Seija.
I april kommer penséerna ut och när de är överblommade petunior och så småningom pelargoner. Till midsommarafton plockar Seija en jättebukett blåeld och andra vilda blommor. Sommarblommorna byts framåt höstkanten mot rosa krysantemum och när kylan kommer är vinterljung tillsammans med tallkvistar fint i rabatten.
Allt detta gör Seija utan någon som helst ersättning från vare sig kommun eller väghållare. För detta belönades hon av Hemse hembygdsförening i går kväll.
- Visst är det roligt att andra uppskattar det vi gör, säger Seija Jacobsson.
Maken Erik jobbade först vid Vägförvaltningen i Gotlands län och sedermera vid Vägverket. I 25 år blev han de gotländska vägarna trogen.
Erik har vissa farhågor att det möjligen blir högre krav på blomsterrabatten efter uppmärksamheten med priset. Men Seija tänker hålla på sina traditioner.
- Så länge jag orkar ska jag hålla på, säger hon.
Till påsk lär nyutslaget björkris precis som vanligt göra att besökarna till Hemse ska känna sig riktigt riktigt välkomna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om