Fisk - från mode till mat
Pulkabacken var ett av de mer uppskattade inslagen när Fiskets dag i går arrangerades i Herrviks hamn. I alla fall av barnen.Annars handlade det mest om fisk, båtar och redskap när Gotland visade upp vilken bredd fiskenäringen har på ön.
Fiskarkvinnorna visade att fiskens skinn förtjänar ett bättre öde än att kastas bort. Slipsar av lax, en keps av torsk, lampor, flöjtfodral, smycken och annat som gjorts av fiskskinn visades upp och det mesta var till försäljning.
-Det som är lite svårt är att få skinnet riktigt mjukt. Det kräver starka nypor, förklarar Gunnel Edman-Blom.
Ett hjälpmedel hon använder för att få skinnet mjukt är en markörtallrik, som egentligen är en del av en skördetröska. Skinnet garvas med olika medel beroende på om man vill ha det ljust eller mörkt.
-Den här kepsen är garvad med bark medan slipsen är uringarvad, berättar Gunnel Edman-Blom.
Smakprov av flundra i olika inläggningar bjöds det på liksom uppvisning av räddningshelikoptern och sjöräddningen. Den gamla räddningsbåten Adolf Bratt som byggdes i Ystad 1935 och sedan byggdes om 1964 fanns också till beskådande, fast då på torra land i ett magasin. Båten har skänkts av Sjöräddningssällskapet till Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening.
Femkamp med bland annat modellbåtskörning, filétering och bobbisbowling kunde man också delta i under dagen. Vem äger fisken och vem ska förvalta? var frågan när Hugo Andersson, Sveriges fiskares riksförbund, och Nikki Sporrong från den nya myndigheten Fiskesekretariatet debatterade. Veronica Östling från hushållningssällskapet talade om fiskets betydelse förr och nu.
Landshövding Marianne Samuelsson invigde dagen, som anordnades för sjunde året. Det är länsstyrelsens rådgivande grupp i fiskefrågor som står bakom arrangemanget. I gruppen finns representanter från myndigheter och organisationer som är engagerade i frågor kring fiske, havsmiljö och vattenbruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!