Sedan årsskiftet har Skatteverket tagit bort sin exempellista över godkända friskvårdsaktiviteter. Anledningen är att den missuppfattas för facit när privatpersoner, eller deras arbetsgivare, försöker utröna om friskvårdspengen går att använda till en viss sport eller motionsform.
– Listan har vuxit varje år i takt med att frågor kommit in om nya aktiviteter. För när många frågat om samma sak, exempelvis padel, har vi valt att lägga till den på listan. Men i och med att den upplevs som uttömmande – många tror att deras aktivitet måste stå med – så blir det ett problem. Vi kan omöjligen få med alla godkända aktiviteter för friskvårdsbidraget, säger Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på Skatteverket.
Det är också en fråga om rättvisa för de företag som verkar inom friskvårdsbranschen, menar hon.
– Många exempelvis massörer riktar in sig på det här i sin marknadsföring. "Här kan ni använda friskvårdsbidraget", kan det heta. Men det är egentligen ett fenomen som skapats av sig självt. I den rättsliga praxisen finns det skattefri förmån, men termen friskvårdsbidrag finns egentligen inte rent juridiskt.
Skatteverket anser också att digital träning är giltigt som friskvård, ett beslut som kommit under pandemin. I och med att många arbetar på distans så har också de digitala lösningarna ökat, och många gym har börjat streama sina träningspass så att man kan utöva dem framför teven i vardagsrummet.
– Absolut viktigast är att förmånen erbjuds alla medarbetare. Sedan en tid, efter att sådant som tidigare ansetts vara mer av en hobby eller fritidsaktivitet godkänts, är det inte längre lika viktigt med motionskravet. Det ska fortfarande innehålla någon form av enklare motion men Skatteverket kommer inte att kunna bedöma det från fall till fall, säger Pia Blank Thörnroos.
– Fiskekort är ett sådant exempel. Du kanske behöver det för att ge dig ut på den där turen, som först kräver en promenad eller vad det kan vara. Eller så tar du bilen ner till hamnen och ställer dig med ett pimpelspö, fortsätter hon.
Däremot ligger ett ansvar på arbetsgivaren som godkänner och betalar ut friskvårdsförmånen. Och chefen kan faktiskt säga nej, även om det rent juridiskt handlar om en aktivitet som kan räknas in som skattefri personalförmån.
– Det kan vara enklare för arbetsgivaren att säga nej, om man känner sig osäker. Men min uppfattning är ändå att merparten av arbetsgivare har koll. En bra sak kan dock vara att sätta upp dessa regler på förhand så att samtliga medarbetare känner till dem och vad som gäller, säger Pia Blank Thörnroos.
Eva Holmestig, 48 år från Visby, har valt att använda hela sitt friskvårdsbidrag till att gå på travkurs vid Gotlands travskola på Skrubbs.
– Jag har alltid ridit, både som barn och senare i livet. Men kände att jag ville utvecklas och lära mig något helt nytt. Här får jag både frisk luft och massor med motion, samtidigt som det är så himla kul.
Precis som många andra har hon tagit hjälp av Skatteverkets lista, för att se vad friskvårdsbidraget kan användas till. Hon visste att ridning sedan något år fått grönt ljus, men körning av häst stod ju inte med.
– Jag har nog också trott att det måste stå med där, för att räknas som friskvård. Men jag frågade min arbetsgivare som kom fram till att det var okej, säger Eva Holmestig.