2006 inventerade Länsstyrelsen 44 vattendrag runt om på Gotland för att kolla vart det fanns flodnejonöga. Det visade sig att fisken enbart fanns i tolv av dem.
– Det fanns ingenting här i Lummelundaån och senast man såg flodnejonöga här var under 1960-talet, säger Lena Almqvist, koordinator för åtgärdsprogrammet för hotade arter på Länsstyrelsen.
2008 skulle man ha gjort åtgärder tillsammans med Högskolan Gotland. Men efter att en student flyttat fick man avbryta planerna. Under fjolåret tog man nya tag tillsammans med Sportfiskarna och markägaren Hans-Olof Ödin.
– Utdikningar och dammar har satt stopp för flodnejonöga. Sen har vissa vattendrag torkat ut helt, säger Rolf Gydemo, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen om tillståndet för de gotländska vattendragen och åarna.
Idealiska förhållanden
Nu har Länsstyrelsen tillsammans med Sportfiskarna byggt en ramp från havet upp till Lummelundaån. Det är en unik konstruktion som aldrig tidigare testats. Tanken är att flodnejonöga lättare ska kunna ta sig upp till ån. Precis innan presskonferensen såg de inblandade det första exemplaret Flodneonögat i ån på 50 år.
– Det är alldeles idealiska bottnar här. Det är mest idealiskt för flodnejonöga, men även för andra svagsimmande arter, säger Lars Wallin på Sportfiskarna.
Rejäl satsning
Lena Almqvist är glad att åtgärdsprogrammet som kostat mellan 75 000 och 80 000 kronor gett önskad effekt.
– Vad jag vet är vi de första som gör en insats för flodnejonögat. Så det känns jättekul att vi fått se Flodnejonögat här, säger Lena Almqvist.
Unik konstruktion
Rampen är i botten stål och på den har man gjutit fast betong tillsammans med vanliga stenar. Målet är att rampen ska bli en naturlig del av det som finns vid Lummelundaån.
– Vi la i rampen i oktober i fjol. Men redan nu har det börjat växa alger på den och med lite mer stenar kommer det bli bra, säger Lars Wallin.