Fjärrundervisning hjälper regionen med lärarbrist

Gotland behöver rekrytera hundratals lärare de kommande åren. Att anställa personal för fjärrundervisning är ett sätt att möta lärarbristen.

Gotländska elever har haft fjärrundervisning med lärare i Finland.

Gotländska elever har haft fjärrundervisning med lärare i Finland.

Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Gotland2021-02-22 13:42

Under de kommande åren behöver Gotland rekrytera över 400 lärare, enligt Lärarförbundets uträkning. Dels väntar stora pensionsavgångar, dels utbildas det inte tillräckligt med nya lärare för att möta behovet.

En av lösningarna på lärarbristen är att utöka fjärrundervisningen i skolorna, vilket utbildnings- och arbetslivsförvaltningen lyfter i verksamhetsberättelsen. I dagsläget är det endast tillåtet med fjärrundervisning i ämnena moderna språk och modersmålundervisning, vilket Region Gotland nyttjat sedan två år tillbaka.

– Jag skulle gissa att det öppnas upp för ännu fler ämnen efter pandemin, när vi har vant oss att arbeta mer digitalt, och med tanke på lärarbristen, säger Torsten Flemming, skoldirektör vid Region Gotland.

Han berättar att regionen till sin hjälp har ett forskningsföretag kopplat till Uppsala Universitet Campus Gotland som hjälper till med utvecklingen av fjärrundervisning.

– Det används både inom grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildningen.

Att hitta lärare till just moderna språk och modersmål är en utmaning. 

– Det kan finnas en eller två elever på en skola som ska ha undervisning i exempelvis ett visst modersmål. Istället för att förlora tid på transporter är det bättre med fjärrundervisning, säger Torsten Flemming och fortsätter:

– Ett konkret exempel är att skolorna i Fårösund och Slite har haft svårt att hitta lärare i moderna språk, då har Solbergaskolans tyskalärare undervisat via länk.

Problemet försvinner inte helt, understryker Torsten Flemming, eftersom det fortfarande krävs lärare till fjärrundervisningen. Rekryteringsunderlaget blir dock större när läraren i fråga inte måste befinna sig på Gotland. Även om lektionen ges på distans krävs fortfarande en handledares fysiska närvaro i klassrummet. Men det är inget krav på att den personen är lärare.

– Vi får tänka utanför boxen. Vi har till och med haft lärare från Finland som undervisat på distans, säger han.

Hur har det fungerat hittills?

– Bra, tycker jag. Lärare som är duktiga på närundervisning är duktiga på fjärrundervisning också, men det behövs fortfarande lärare.

Tror du att vi får se mer av den här typen av undervisning i framtiden?

– Ja, det tror jag. Vi behöver vara pragmatiska och hitta lösningar. Fjärrundervisning är ett bra komplement men ersätter inte närundervisning, säger Torsten Flemming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!