Flashbacks

Foto: Tobias Wallström

Gotland2011-09-10 04:00

Klockan var eftermiddag på Gotland och morgon i New York tisdagen den 11 september 2001 när nattchefen Anders Bergström och jag som var hans biträde gick på vårt skift på GA.

Vi visste vad som hade hänt i USA och vad som väntades av oss på Broväg i Visby.

- Hämta hem nyheten från våra nyhetsbyråer, komplettera med lokal vinkel och hitta en gotlänning i New York, löd uppdraget.

Webb-tv fanns inte och utan CNN, BBC eller andra utländska kanaler på redaktionen var vi hänvisade till svensk televisions sändningar.

Onsdagens planerade förstasida med smörgåsbord av lokala nyheter lyftes ut för att ge plats åt en enda rubrik "New York i brand" med Twin Towers och World Trade Center i bild.

Sidorna 8-10 tömdes på innehåll och material från TT och Pressens bild lades in. Nu gällde det att nå gotlänningar i New York för kommentarer.

En signal till Ylve och Ingrid Gardelin i Havdhem och ett samtal till Bertil Melin i Visby med dotter respektive dotterdotter på Manhattan gav resultat.

I New York svarade gotländska Meher Jan och ett telefonsamtal senare var intervjun med henne gjord, skriven och klar för publicering.

Politiske redaktör Rolf K Nilsson skrev sin ledare med rubriken "TERROR-attack mot demokratin".

- Den 11 september 2001 kan bli en ödesdag för världen... Vad vi har att vänta oss vet vi inte. Vad vi vet är att det inte blir som förr. Effekterna kommer att drabba hela världen. Vi kommer att drabbas i Europa, vi drabbas i Sverige och vi drabbas på Gotland"."

Vi följde terrordåden i USA via TT-flash med prioriterade nyheter från Tidningarnas Telegrambyrå och bilder som rullade i tv.

Gång på gång visades hur de två passagerarplanen som, det ena efter det andra, styrdes in i World Trade Center, hur de båda skyskraporna på Manhattan störtade samman och ett tredje plan som kraschades i Washington och förstörde delar av försvarshögkvarteret Pentagon.

Orden och bilderna på förödelse och människor i skräck är etsade i minnet, men går inte att jämföra med upplevelserna för döda, drabbade och överlevande på plats.

Nu rapporterar amerikanska psykologer om erfarenheter och lärdomar med långsiktiga psykologiska effekter av nationella trauman.

Resultaten av forskningen publicerades i septembers specialnummer av den vetenskapliga tidskriften American Psychologist med tema "9/11: ten years later".

Enligt experternas studier klarar de flesta människor mer än vad som tidigare antagits och färre än väntat lider av post traumatiskt stressyndrom.

Prognoser tio år tillbaka pekade på långdragna och svåra effekter för upp till var tredje direkt drabbad av terrorattacken i USA. Även om forskarna ser att färre än befarat blivit långvarigt sjuka efter terrorattackerna, finns ärren och minnena kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!