I onsdagens GT larmade Rosita Sundh, som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund på Gotland, om att lärare hyser stor oro för att hotas verbalt och fysiskt av elever och föräldrar.
– Vem vågar bli lärare i dag? frågade hon.
Problematiken är ingen nyhet för utbildningsdirektör Torsten Flemming.
– Vi har ett rapporteringssystem och där har vi sett att det kommer in fler rapporter om just den typen av händelser. Så det stämmer att det ökar och att det har sjunkit i åldrar, säger han.
Torsten Flemming framhåller att statusen på läraryrket måste höjas, och lärarna måste kunna känna sig trygga i sin yrkesroll, för att man ska kunna råda bukt på problemet.
– Vi har haft det som tema på våra möten med facket och det är något vi måste jobba ännu mer med. Hur vi kan stötta varandra och hur vi kan få en bra dialog mellan skolorna och hemmen. Det är viktigt att föräldrarna stöttar oss, för hur de pratar om skolan hemma påverkar ju barnen.
Samtidigt som oron för hot ökar bland lärarna, ökar även anmälningarna mot dem. Förra året nåddes Skolinspektionen av 292 anmälningar mot lärare och förskollärare. 12 av dessa ledde till brottmålsdomar. År 2012 fick Skolinspektionen in 28 anmälningar mot lärare, varav 3 ledde till fällande dom.
– Om man inte får som man vill tar man till skarpare vapen än vad man har gjort förut, konstaterar Torsten Flemming.
– Vi vädjar till elever och föräldrar som är irriterade på en lärare att ta det med läraren eller rektorn. Vi ser att när man väl sätter sig ner och pratar om det kommer man oftast fram till bra lösningar. Det är den här bristen på dialog som skapar missförstånden, fortsätter han.
Rosita Sundh gav exempel på en syslöjdslärare som berättat att hen inte längre kan genomföra sitt arbete som förr på grund av rädslan för att råka nudda eleven, och därmed riskera att bli anmäld.
– Jag tycker att det är förfärligt, säger Torsten Flemming.
– Det är inte alls bra att lärare blir rädda för att ta i elever på ett schysst sätt för att kunna visa och instruera, eller begränsa. Det är ju själva kärnan i läraryrket, att man visar elever hur man ska göra.
Torsten Flemming poängterar att det finns lärare som uppträder olämpligt eller felaktigt.
– Om man inte klarar av reglerna och yrketetiken ska man jobba med något annat. Men de lärarna är extremt få.