Trenden för resandet till och från Gotland har ändrat sig snabbt, och håller i sig framåt. Sedan början av augusti befinner sig flera tusen fler på ön, jämfört med samma period i fjol. Det som besöksnäringen i många år kämpat för har nu blivit verklighet.
– Vi ser ett ändrat resemönster efter den första sommaren med coronapandemin. Säsongen har definitivt förlängts, säger Christer Bruzelius.
Han uppskattar att det den här veckan befinner sig drygt 6 000 personer till på ön, jämfört med samma vecka i fjol. Det innebär en tioprocentig ökning av antalet människor på ön.
– Gotlänningarna reser mindre och stannar kvar på ön. Besökarna reser gärna hit och känner sig trygga och säkra. Många stannar kvar och jobbar, och stannar för att vädret är bra. Mångas arbetssituation gör att det är helt okej att vara tre dagar på Gotland och två dagar uppe i Stockholm och jobba, säger Christer Bruzelius.
Trycket på bokningsläget ser ut att hålla i sig.
– De kommande veckorna ser bra ut, det bokas på ända fram till själva resdagen. Många lockas säkert av det fina vädret och bokar en spontanresa till Gotland, säger Christer Bruzelius.
Han konstaterar att gotlänningarna reser mindre, och att de som reser hit stannar längre än vad de gjorde vid samma tid i fjol.
Fritidshus som annars står tomma är nu bebodda, och det får genomslag för livsmedelshandeln och hela den gotländska infrastrukturen. Christer Bruzelius menar att det nu är viktigt att den gotländska besöksnäringen och öns näringsliv snabbt lyckas ställa om.
– Det är jätteviktigt att besöksnäringen orkar ha öppet under hösten. Att vi kan hålla i det förändrade resandemönstret – så att folk känner att det verkligen är välkomnande att komma till Gotland, säger han.
Destination Gotland marknadsför även paketresor, bland annat tillsammans med Kronholmens golfbana som märkt av besöksboomen.
– I måndags var det fyra man i bollarna ända fram till klockan fyra som gick ut, en vanlig måndag i september – det är helt otroligt, säger Christer Bruzelius.
Att fler stannar längre är motsägelsefullt nog en dålig affär för Destination Gotland. På grund av corona räknar bolaget totalt sett i år med att tappa var tredje resenär och flera hundra miljoner kronor. Trafiken omsätter totalt en och en halv miljard om året.
– Vi har naturligtvis en dialog med Trafikverket om detta, säger Christer Bruzelius.