Kommunal om heltidsresan: "Bra, men vi måste gå vidare"

Som ett resultat av projektet "Heltidsresan" har andelen som arbetar heltid inom socialförvaltningen på Gotland ökat från hälften till två tredjedelar. "Det är bra, men vi måste komma vidare", säger Pia Malmros, Kommunals ordförande på Gotland.

Bra att det blivit fler heltider, men arbetet får absolut inte stanna av, säger Pia Malmros, Kommunals ordförande på Gotland om "Heltidsresan",

Bra att det blivit fler heltider, men arbetet får absolut inte stanna av, säger Pia Malmros, Kommunals ordförande på Gotland om "Heltidsresan",

Foto: Hanna Mi Jakobsson/arkiv

Gotland2021-08-26 19:03

"Heltidsresan" kom fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner, SKR, överens om 2016. Därefter slöts lokala avtal, bland annat på Gotland. Från och med 1 januari i år ska alla tillsvidareanställda nyanställningar inom Region Gotland vara på heltid. Och vid en årlig inventering ska det vara fritt att gå upp i tid för den som så önskar. 

Att heltidsanställningar ska vara norm, har av SKR betecknats som den enskilt största insatsen som kommuner och regioner kan göra för jämställdhet. För Kommunals medlemmar handlar det om bättre försörjningsmöjligheter, pensioner och arbetsvillkor.

Till regionstyrelsens arbetsutskott i förra veckan fanns en rapport om hur "Heltidsresan" fallit ut på Gotland. Av den framgår att det inom samtliga regionens förvaltningar skett en förskjutning mot fler heltider under perioden 2019-2021. Störst är förändringen inom socialförvaltningen, där andelen heltidsanställda gått från 50 till 64 procent.

– Förflyttningen till fler heltider är positiv, men det finns mycket kvar att göra och det är otroligt viktigt att projektet inte tappar fart, säger Pia Malmros, Kommunals ordförande på Gotland.

I utvärderingen av projektet har Kommunal kritiska synpunkter när det gäller resurser som avsatts till projektet. Man framhåller också kommunikationsproblem inom vissa grenar av regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!