Fler coronatester på öns äldreboenden

Än så länge har coronasmitta endast bekräftats på ett gotländskt äldreboende. Inom kort kommer det att ske provtagning också på brukare som inte har symtom.

"Alla försöker att göra så rätt som det bara går" säger socialdiektör Marica Gardell. Hon vill inte se någon jakt på syndabockar.

"Alla försöker att göra så rätt som det bara går" säger socialdiektör Marica Gardell. Hon vill inte se någon jakt på syndabockar.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2020-05-03 07:29

I helgen som gick kom beskedet. Som sista region i landet hade även Gotland fått ett bekräftat fall av coronasmitta i äldreomsorgen. Regionen går inte ut med vilket äldreboende som är drabbat, men boende, personal och personer som har anhöriga på det aktuella boendet har informerats om läget.

Hur omfattande smittspridningen har varit på detta boende vill socialdirektör Marica Gardell inte kommentera av sekretesskäl.

På valborgsmässoaftonen hade det inte kommit in några rapporter om coronasmitta från andra särskilda boenden på Gotland.

– Vi har ökat provtagningen på de särskilda boendena för att se om det finns smitta på fler ställen. Provsvaren kommer nu successivt, säger Marica Gardell.

Hittills har man endast testat brukare som uppvisar symtom, eller där det finns anledning att göra en smittspårning, berättar Mårten Åström som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningens särskilda boenden. Inom kort kommer man att utföra fler tester och kontrollera om det finns smitta bland personer som inte uppvisar några symtom.  

– Vi väntar på direktiv från Folkhälsomyndigheten om hur det ska ske, säger Mårten Åström.

Både Mårten Åström och Marica Gardell är tacksamma över att Gotland blev den sista regionen i landet som fick in smittan i äldreomsorgen. 

– Vi hann rigga för att det här skulle komma och två hygiensköterskor, en smittskyddssjuksköterska och en läkare har varit ute och pratat med personalen, säger Mårten Åström. 

För att de som bor på särskilda boenden inte ska utsättas för onödig smittrisk försöker Region Gotland att begränsa antalet vikarier.

– Där det finns behov av förstärkning går vi från timvikarier till månadsanställningar. Vi försöker att ha så fast personal som det bara går, säger Marica Gardell.

– Vår personal är helt fantastisk. Jag är imponerad över hur de har anammat de riktlinjer som gäller, säger Mårten Åström.

Marica Gardell är helt förvissad om att alla gör vad de kan för att stoppa smittan.

– Det värsta som kan hända nu är att man letar syndabockar. Om det händer måste vi agera. Alla försöker att göra så rätt som det bara går. Inom äldreomsorgen är man van vid att hantera smitta, men den här sjukdomen är ny och vi har ännu inte lika mycket kunskap om en som vi har om andra smittsamma sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!