Fler djur på Gotlands djurfristad ska avlivas

Länsstyrelsen har fattat beslut om att fler djur på Gotlands djurfristad måste avlivas, något som djurägaren har motsatt sig.

Beslut om att avliva 13 får fattades i början av november. Veterinärer bedömde att dessa var i dålig kondition och hade svårt att resa sig.

Beslut om att avliva 13 får fattades i början av november. Veterinärer bedömde att dessa var i dålig kondition och hade svårt att resa sig.

Foto: Länsstyrelsen

Gotland2020-11-27 06:11

Det var för drygt tre veckor sedan som länsstyrelsen gjorde en oanmäld tillsyn på gården, efter att en anmälan kommit in om att djur far illa. Veterinärer tillkallades för bedömning av djuren och ett beslut om avlivning av 13 får fattades. Enligt länsstyrelsen bestod i att djuren inte skötts om på ett "djurskyddsmässigt bra sätt" samt att klövvården var eftersatt på flera djur.

I tillsynsrapporten framgår också att ytterligare kontroller av djuren på gården skulle följa. Så har nu skett, och på onsdagen fattade länsstyrelsen beslut om att ytterligare två djur ska avlivas. Det rör sig denna gång om en häst och ett får.

– Den tidigare avlivningen skedde i samförstånd mellan djurägaren och veterinär. Nu har vi beslutat om ett omedelbart omhändertagande och omedelbar avlivning av djurskyddsskäl, säger Kjell Norman, chef för landsbygdsenheten vid länsstyrelsen.

Hästen lider av återkommande problem med fång, en inflammation i hoven, och länsstyrelsen menar att hästen lider och att det är "utsiktslöst att felet blir avhjälpt".

I fallet med fåret rör det sig om tandproblem. Flera tänder är lösa i djurets mun och en tandpigg har orsakat ett sår i överkäken. Veterinären bedömer att "varje tugga är smärtsam för fåret" och att någon behandling inte är möjlig.

Gotlands djurfristad drivs som en ideell förening och enligt den egna hemsidan tar man emot "avlivningshotade, vanvårdade och övergivna sällskaps- och lantbruksdjur". För fyra år sedan prisades föreningen för sitt arbete med djuren, när de mottog utmärkelsen Guldråttan av organisationen Djurens rätt.

Av länsstyrelsens dokument framgår att djurägaren har motsatt sig avlivningen och ifrågasätter veterinärbedömningen.

– Vi har naturligtvis försökt beakta det. Vi har intyg från olika veterinärer och andra experter, för att få in flera som kan komma med sin syn på saken, säger Kjell Norman.

Uppföljande tillsyn av de kvarvarande djuren kommer att genomföras i nästa vecka.

– Vi har gjort en genomgång av samtliga djur, och veterinärerna har gjort en statusbedömning. Vi följer upp efter hand vilken effekt behandlingen har gett och utifrån det fattar vi beslut, säger Kjell Norman.

GT har vid flera tillfällen sökt den person som har huvudansvaret för djuren på Gotlands djurfristad, men vederbörande har avböjt kontakt med tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!