Pandemin har slagit särskilt hårt mot många som redan innan var ekonomiskt utsatta, något som Eva-Mari Karlsson Kempi, diakon i Visby domkyrkoförsamling, har märkt av.
– Många behöver stöd, dels ekonomiskt, dels mår folk dåligt psykiskt och andligt och är oroliga över vad som ska hända.
Eva-Mari Karlsson Kempi är en av administratörerna av Facebookgruppen Familj till familj, som Svenska kyrkan på Gotland står bakom. Gruppen delar bland annat ut presentkort på matkassar till behövande och under hösten och vintern har trycket varit ovanligt stort.
– Ett tag i höstas fick vi ta av diakonala medel för att kunna hjälpa alla som var i behov av hjälp, säger Eva-Mari Karlsson Kempi.
– Det är skrämmande att se att vi verkligen har ett helt gäng fattiga människor här på Gotland, som bara för att de själva är sjuka eller har sjuka barn, har svårt att sätta mat på bordet.
Behoven varierar över året, så här i januari är det många som har svårt att få det att gå ihop.
– Det brukar vara särskilt ont om pengar i augusti, december och januari, säger Eva-Mari Karlsson Kempi.
Flera månaders handläggningstid hos försäkringskassan och a-kassan, slår hårt mot bland andra sjukskrivna och arbetslösa. Handläggningstiden för omvårdnadsbidrag, som föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kan få, är till exempel för närvarande cirka åtta månader.
– Man måste ju leva ändå, säger Eva-Mari Karlsson Kempi.
Men även för många som jobbar, som timanställda, är det tuffa tider.
– Det är många som verkligen söker jobb och jobbar när de kan. De sliter och jobbar hejdlöst men får ändå inte ihop det, säger Eva-Mari Karlsson Kempi.
Under pandemin har många för första gången tvingats vända sig till socialtjänsten för hjälp.
– Har du inte haft kontakt med socialtjänsten innan så vet du inte att om du lånar pengar, till exempel till hyran, så räknas det som en inkomst, säger Eva-Mari Karlsson Kempi.
Boendet är ofta den enskilt största kostnaden. Vid årsskiftet togs också det tillfälliga tilläggsbidrag, som barnfamiljer med bostadsbidrag kunnat få sedan i juli, bort.
– Det är inte lätt att få tag i bostäder alls i dag och framför allt inte billiga bostäder. Hade det varit lättare skulle många inte ha problem, hyran är en stor utgift, säger Eva-Mari Karlsson Kempi.
På nästa uppslag: Familjerna som kämpar för att få ihop ekonomin.