I december 2010, den senaste månad som det finns färdigställd statistik för, anmäldes 200 nya, lediga jobb till Arbetsförmedlingen - det är den högsta decembersiffran i sammanhanget på hela 2000-talet.
- Många startar små företag, och i takt med att de går bra är det fler som anställer, resonerar Tina Ersson.
Många av småföretagen finns inom byggsektorn, och där går det kraftigt framåt nu, enligt Arbetsförmedlingschefen:
- Bland de mindre byggföretagen ser det väldigt ljust ut nu. Nu ger även byggen i Nynäshamns- och Stockholmsområdet jobb åt byggare från Gotland.
Från ingenting till 70
De områden där flest lediga jobb erbjuds just nu är dock hotell- och restaurang- respektive vård- och omsorgsbranscherna.
Turismnäringen är traditionellt stark på Gotland, liksom lantbruksnäringen. En anledning till de ökade vårdjobben, däremot, tycks vara att kommunen på senare år lagt ut en hel del av sina verksamheter i privat regi.
- Där ser vi en klar trend, medger Tina Ersson.
Företaget Assistans på Gotland AB är ett exempel. Det har växt från ingenting till 70 anställda på mindre än två år. Och faktum är att de skulle kunna växa ännu mer. Behovet av assistans finns, och Birgitta och Kerstin har aldrig haft problem att hitta personal.
- Men vi vill inte bli en för stor organisation; vi vill ha korta beslutsvägar, säger Kerstin Gustafsson, som driver företaget tillsammans med Birgitta Svensson.
- Vi vill räcka till för både våra anställda och våra brukare, menar Birgitta Svensson.
Ger så mycket tillbaka
En av deras anställda, Agneta Runander, som inom Assistans på Gotland fick fast jobb vid årsskiftet, som personlig assistent åt 22-årige Johan Lautin.
- Jag trivs bra och ångrar mig inte en sekund, säger Agneta.
Så sent som i somras jobbade Agneta Runander inom den andra, mest växande branschen på Gotland, hotell- och restaurangnäringen.
- Och nej, jag vill inte byta. Det här jobbet ger så mycket tillbaka, säger Agneta Runander.
Det är dock inte bara servicenäringen som ser en ljusning 2011. Detsamma gäller industrin.
Ännu fler jobb
Båttillverkaren CMI Composite har breddat verksamheten, och framöver är det inte bara en ny eko-motorbåt och en ny, stor segelbåt som ska stå på produktionsbanden - man satsar också på vattenrening genom att börja tillverka trekammarbrunnar.
- Men på sikt finns även en tanke att göra större reningsanläggningar, och det skulle i så fall kunna ge ännu mer jobb, hoppas CMI:s vd Håkan Södergren.
Företaget har cirka 70 anställda och räknar med att rekrytera ytterligare 10-20 personer de närmaste månaderna.
Nedgång till hösten
Även Sweprod, som tillverkar delar till tyngre industri, ämnar växa, men då på fastlandet.
Företaget har nyligen tagit över ett nedlagt tryckeri i Motala, där man inom kort drar igång en mindre verksamhet med till att börja med två anställda. På Sweprod i Visby jobbar ett 70-tal.
Arbetsförmedlingen ser också en uppgång inom såväl cement- som gummiindustrin på ön. Och, som vanligt, inom turistnäringen.
- Det blir ett bra år, en bra säsong, och kanske också fler besökare än någonsin tidigare. Och det påverkar förstås antalet arbetstillfällen på ön, spår Tina Ersson om 2011.
- I höst kommer arbetslösheten att ha gått ner.